VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

godt-nytt-hageår

Start året med å lage din egen hagevisjon

Jan 01, 2023

Riktig godt nytt hageår! Kribler det også i dine grønne fingre for å ta fatt på en ny sesong? Jeg kan selv nesten ikke vente, og er faktisk allerede så smått i gang.

Men ikke la deg stresse av den grunn, for det er ikke sikkert du har de samme planene og ambisjonene for hageåret 2023 som jeg har.

Men jeg håper jeg kan inspirere deg til å sette ord på hva du ønsker å oppnå i år, eller formulere årets hagevisjon som jeg også kaller det. Jeg skal forklare både hvorfor jeg mener det er viktig, og hvilke tre spørsmål du bør stille deg for å sette ord på din egen hagevisjon.

Å lage min egen hagevisjon er noe jeg har gjort i årevis, fordi det hjelper meg å holde fokus på de oppgavene som er viktig for meg, og la alt annet være. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lag din egen hagevisjon

Kanskje opplever du ordet "visjon" som litt ullent og svevende, men det er ment veldig konkret. Kort fortalt handler det om å bli bevisst på hva du vil denne sesongen, sånn at du bruker tid og ressurser på de tingene og oppgavene som tar deg nærmere målet eller visjonen.

For så fort vi bikker januar er det lett å la seg lede av andre. Da begynner postene å dukke opp i sosiale medier om alle som allerede er i gang. I gang med å så planter som chili, klokkeranke, kjempeverbena, og ikke minst; blodbeger. Og hvis du er nybegynner føles det nærmest som du er på etterskudd før sesongen i det hele tatt er i gang. 

Men slapp av. Selv om en del planter har lang utviklingstid, mener jeg at det viktigste du gjør i januar er å legge en plan for dine egne ambisjoner denne sesongen. 

Og det var faktisk en kommentar til en av disse ”blodbeger-postene" som minnet meg på dette. For selv om de fleste i kommentarfeltet bekreftet at også de var godt i gang med å så, var det en dame som lurte på hvorfor alle dyrket frem denne planten. Hun syntes nemlig ikke den var noe fin.

Og jeg husker jeg elsket den kommentaren! Ikke fordi jeg har en sterk formening om blodbeger, men fordi hun var opptatt av resultatet - ikke oppgaven.

Hvorfor i all verden skulle hun bruke måneder på å drive frem en plante hun ikke likte utseendet på? Dette inspirerte meg til selv å bruke de første ukene i januar det året på å ta noen valg. Hva ville jeg ha ut av hagen i sesongen som stod foran meg? Hva ville jeg dyrke? Hvor mye tid hadde jeg tilgjengelig? Og var jeg villig til å ”rydde kalenderen” for å få det til? 

For meg er chili en sånn "må ha"-plante fordi jeg bruker mye chili i matlagingen. Men om du ikke liker så sterk mat, trenger du ikke bruke tid og krefter på å så chili rett over nyttår. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Still deg selv tre spørsmål

Det er denne type refleksjon jeg anbefaler deg å gjøre for egen del også, og jeg har tre enkle spørsmål som du kan stille:

  1. Hva ønsker du å oppnå i 2023?
  2. Hva må til for at du skal oppnå målet?
  3. Hva er den største utfordringen og hvordan kan du løse den?

Å bestemme seg tidlig for hva du ønsker å oppnå hjelper deg å bruke tiden og ressursene dine på de riktige tingene gjennom sesongen. Lurer du på hva jeg selv svarer på disse spørsmålene? Da kan du se svaret her:

Hva ønsker jeg å oppnå i 2023?

Jeg har to mål - det ene er å få mer ut av kjøkkenhagen min, og det andre er å få orden på området rundt vår nye uteplass som vi etablerte i fjor.

Hva må til for at jeg skal klare å oppnå det? 

Jeg må sette av mer tid til både å dyrke frem planter til de to ulike stedene, og jobbe videre med utformingen av et par blomsterbed.

De siste par årene har vi fått på plass strukturen på de to sonene, og i fjor kom jeg så smått i gang med etableringen av beplantningen rundt uteplassen og rydding av mer areal i tilknytning til kjøkkenhagen.

Jeg kom ikke så langt som jeg hadde planlagt fordi store deler av senhøsten regnet bort. Men jeg skal ikke klage på regnet, for både naturen og vannmagasinene trengte en skikkelig runde med regnvær. 

For å få inn gravemaskin på tomten trengte vi å rydde et område for planter. Nå, et drøyt år senere, er hekken død og jorda fremdeles hardpakket etter maskinene som ble brukt. Dette skal jeg gjøre noe med i 2023. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hva er den største utfordringen? 

Den største utfordringen for min del er å sette av nok tid. Jeg elsker å holde på i hagen, men erkjenner også at jeg elsker å jobbe med utvikling av alt vi holder på med i Hobbygartnerskolen. I tillegg har jeg et nytt prosjekt dette året som jeg må sette av tid til (kommer tilbake til dette etterhvert). 

Så hva gjør jeg for å møte den utfordringen? Ha-ha, jo jeg gjør det jeg elsker mest av alt - jeg utvikler et konsept i Hobbygartnerskolen som gjør at jeg slår sammen flere av disse utfordringene! Så fra og med mandag 2. januar begynner vi med noe jeg har kalt "samdyrking".

Hva er "samdyrking" og hvordan kan du bli med?

Det er en idé jeg fikk da jeg holdt julekalenderen i desember, fordi jeg fikk så mange gode tilbakemeldinger spesielt på de videoene som handlet om dyrking av planter. 

Ideen til "samdyrking" kom da vi under fjorårets julekalender delte en rekke dyrkingstips. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Tanken med "samdyrkingen" er å invitere våre medlemmer til å følge prosessen fra vi sår til vi planter ut i hagen, og etterhvert høster fra de ulike plantene. På den måten får vi dyrket frem spiselige og blomstrende planter til både kjøkkenhage, krukker og blomsterbed. Og vi får hjulpet våre medlemmer med å gjøre det samme.

I tillegg til å vise hvordan vi dyrker frem de ulike plantene, vil gartner Henriette Solum Pettersen og jeg underveis dele refleksjoner og vurderinger etterhvert som vi ser plantene utvikle seg. For selv om vi satser på å lykkes med de fleste tingene vi dyrker frem, vil det alltid være ting vi ikke lykkes så godt med. Og det interessante ved å feile er å se hva vi kan lære av det. 

I "samdyrkingen" inviterer vi våre medlemmer til å dyrke plantene parallelt med oss, sånn at også de har egendyrkede planter klar til utplanting i bed, krukker og kjøkkenhage på forsommeren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Jeg er helt overbevist om at "samdyrkingen" vil hjelpe meg til å så de ulike plantene til rett tid, slik at jeg får dyrket frem det jeg ønsker, og at jeg unngår å komme på etterskudd. For det er min hagevisjon for 2023 - å høste av en bugnende kjøkkenhage og nyte synet av fargerike, frodige krukker og blomsterbed fylt med egendyrkede planter. Og jeg håper det vil hjelpe våre medlemmer å gjøre det samme. 

Hvis du har lyst å være med på samdyrkingen kan du lese mer om både det og alt det andre du får i vår digitale hagekalender her.

Les andre aktuelle blogginnlegg: 

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.