VELKOMMEN TIL

bloggen

Hvordan lage din egen såjord

Jan 26, 2020

En av de tingene jeg liker best ved hagelivet, er gjenbruk. Enten det er gjenbruk i form av hage- og/eller matavfall som blir til kompost, plastpotter som brukes igjen og igjen, eller dyrket jord som gjenoppstår som super, hjemmelaget såjord. 

For det å lage sin egen såjord er ikke noe nytt. Nei, dette er det mange som driver med og jeg har flere inspirasjonskilder. Blant andre Anita Dietrichson i "Drivhuset Mitt" og bokashinorge.no. Men det er første gang jeg gjør det selv på denne måten, så jeg tenkte å vise deg prosessen. 

Dette er et skikkelig kinderegg av et tips. Ikke bare får du gjenbrukt matavfallet ditt, du slipper å kjøpe spesialjord for å så egne planter og du får verdens beste såjord. 

Men hva er egentlig såjord?

I prinsippet er jord jord, og det er ikke forskjell på såjord og annen jord. "Hva?", tenker du kanskje. "Skal ikke frøene ha næringsfattig jord?" Både ja og nei. Det kommer an på hva slags jord du bruker. 

Hvis du kjøper sekker med jord på hagesentrene må du velge spesialjord for å så. Men om du henter jord fra egen hage, er det ikke sikkert det er nødvendig. 

Dette var et av de spørsmålene jeg spurte gartner Morten Bragdø om den gangen jeg jobbet på Randesund Hagesenter. Jeg husker ikke ordrett hva han sa, for svaret var langt og grundig, men essensen var dette: 

Bruk naturen som læremester. I skogen spirer det og gror uten spesialjord for verken det ene eller andre. 

Så, se for deg hagen din på en varm sommerdag. Det er et par uker siden du luket i blomsterbedet og jorden lå brun rundt roser og stauder. Men hva ser du nå? Masse små frøplanter, ikke sant? Det er fordi det er nettopp sånn naturen fungerer. Bar jord er som et åpent sår som må dekkes raskest mulig. Ergo sender Moder Jord ut hele førstehjelpsstyrken sin som blant annet består av frø i jorden og fra luften. Så fort frøene kommer i kontakt med bar jord, og får lys og litt fuktighet så er de programmerte til å spire. 

Derfor; når dette skjer helt naturlig ute i hagene våre, hvorfor trenger vi da å gjøre det annerledes innendørs? Det er fordi mange av oss ikke bruker jord fra hagen til å så i, men vi kjøper jord i sekker på hagesentrene. Disse er som regel tilsatt kunstgjødsel, og det er det de små frøplantene ikke takler. 

Slik lager du din egen såjord

Når det er sagt legger jeg likevel litt ekstra tilrette for de sarte små plantene. Og det er i prinsippet tre ting jeg er opptatt av; 

  1. Å solde jorden for å fjerne store klumper, steiner, og det meste av store røtter. Dette gjør jeg for å lage en lett jord som frøplantene enkelt kan spire og vokse i.
  2. Sørge for god drenering, slik at røttene til de små plantene ikke blir stående i vann og det blir enkelt for dem å vokse utover i jorden.
  3. Tilføre organisk næring gjennom bokashi-kompost.

Og jeg skal vise hvordan jeg gjør det:

1. Start med å lage din egen jordfabrikk

Denne prosessen forutsetter at du har en bøtte med ferdig fermentert bokashi-kompost. Hvis du lurer på hva bokashi-kompost er og hvordan du lager det, kan du lese mer om den prosessen her

Når bokashi-komposten er ferdig med fermenteringsprosessen innendørs, kan du finne en bøtte du vil lage jordfabrikken i. Denne skal stå innendørs når den er ferdig fylt, så det kan være greit å ha spylt vekk det meste av jord og skitt på utsiden av bøtten.

Finn frem en tom bøtte og ferdig fermentert bokashi-kompost. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

2. Fyll bøtten med jord og bokashi-kompost

Fyll bøtten vekselsvis med jord og bokashi-kompost. Start med jord i bunnen av bøtten. Jeg bruker jord jeg har i drivhuset hvor jeg forrige sesong dyrket tomater, chili, m. m. Denne er lett næringsfattig fordi jeg har dyrket i den, men likevel rik på mikroorganismer.

Hvis den fermenterte bokashi-komposten er veldig fuktig, kan du starte med å legge et lag avispapir i bunnen, før du legger på et lag med jord.

Legg jord, gjerne også litt avispapir, i bunnen av bøtten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Etter at du har fylt bunnen med et godt lag jord, skal du ha på bokashi-kompost. 

Legg et godt lag med ferdigfermentert bokashi-kompost opp i bøtten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Deretter legger du på et nytt lag jord og vender massen inn i jorden. 

Fyll på med litt mer jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

For at bokashi-kompost skal bli til jord, må den også komme i kontakt med jord. Når du har hatt på et lag med kompostert masse og et nytt lag med jord, kan du finne frem en kultivator eller lignende, og "røre" litt rundt i bøtten. Når du ser at det er blandet godt fortsetter du med et lag jord til, før du har på en ny runde med bokashi-kompost.

Bruk en kultivator e. l. til å røre litt rundt slik at bokashi-komposten kommer i god kontakt med jorden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fortsett å legge jord og bokashi-kompost vekselsvis i bøtten og rør rundt underveis. Avslutt med et lag jord på toppen og sett bøtten i romtemperatur for videre utvikling. 

Legg til slutt et lag jord på toppen og sett bøtten i romtemperatur. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

3. Lag din egen såjord

Når jordfabrikken har stått i tre-fire uker bruker jeg et jordsold for å sile ut den jorden som er ferdig omdannet. Store klumper lar jeg enten bli liggende i bøtten for videre driving, eller jeg graver dem ned i drivhuset til glede for sommerens tomatplanter. 

Etter at bøtten har stått i romtemperatur en måneds tid, solder jeg jorden for å fjerne steiner, røtter, m. m. for at jorden skal bli lett for de små frøplantene å vokse i. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Når jorden er soldet, blander jeg den med sand for å få ekstra god drenering. Det tas litt på slump, men jeg blander ca 50/50 jord og sand for å få den ferdige såjorden lett og luftig.

Den ferdigsollede jorden blander jeg 50/50 med sand for å få en lett og fin jord frøene kan spire i. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Når blandingen er ferdig har jeg verdens beste såjord som jeg kan bruke til årets frøplanter.

Da er alt klart for å starte prosessen med å dyrke frem mine egne planter. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Jeg håper dette inspirerer deg til å lage din egen såjord. Som sagt så tar det litt tid og krever litt planlegging, men det lønner seg i det lange løp. Både får du gjenbrukt matavfallet ditt, du får gjenbrukt jord du allerede har dyrket i, og du slipper å bruke penger på en spesialjord som er av dårligere kvalitet enn den du lager selv. 


Tips til sortering av frøposer

Har du mange frøposer du synes det er vanskelig å holde styr på? Se hvordan jeg gjør det, etter tips jeg fikk fra Dennis på Instagramkontoen spiselighage:

Last ned såkalenderen jeg bruker i videoen her.

Hobbygartnerskolens Hagekalender

Synes du det er vanskelig å holde oversikten over alt som skal gjøres i hagen? Kanskje er du usikker på hvordan oppgavene skal utføres, og hvordan du spiller best på lag med naturen i hagen din? Da skal du sjekke ut vår digitale hagekalender hvor du får hjelp til å holde oversikten og kunnskap til å stelle hagen gjennom hele året. Klikk på linken eller bildet under for å lese mer og melde deg på.

Pris for medlemskap i vår digitale hagekalender er kr 99,- per måned eller 990,- per år. Men om dette ikke er noe for deg vil du kanskje ha glede av vår gratiskalender? Klikk her og få gratiskalenderen tilsendt på mail.

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.