Logg inn

VELKOMMEN TIL

bloggen

Hvordan kompostere matavfallet med bokashi-metoden

Oct 01, 2017

Fyll bokashibøtten lagvis med matavfall og bokashistrø. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bokashi - japansk komposteringsmetode

Metoden vi har begynt å bruke for å kompostere matafallet vårt, ble opprinnelig utviklet av den japanske forskeren doktor Teuro Higa på 1980-tallet. Han forsket på den riktige sammensetningen av mikrober som ville skape et optimalt miljø for nedbryting av matavfall. Og det var han som kom frem til den sammensetningen av mikroorganismer som er i strøet vi drysser mellom lagene av matavfallet. 

I motsetning til vanlig kompostering hvor luft er en sentral faktor, er bokashi en anaerob prosess. Selve ordet "bokashi" kommer opprinnelig fra Japan og betyr ”fermentert organisk materiale”, og det er denne fermenteringen, eller den anaerobe prosessen, som er sentralt. 

Komposteringen foregår i to deler, den første skjer innendørs, den andre ute i jorden. Og det er denne første delen vi skal vise deg hvordan du gjør:  

Bokashibøtten har dobbel bunn, sånn at den næringsholdige væsken fra matavfallet kan dryppe ned og tappes ut ved hjelp av kranen i bunnen av bøtten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Alt matavfall kan komposteres

Når du komposterer med bokashi-metoden, trenger du ikke sortere maten. Enten det er kjøtt eller fisk, frukt eller grønt, ja til og med kyllingbein og rekeskall kan gå i denne bøtten. Vær bare klar over at store biter tar lengre tid å omdanne, og har du mye våt mat, kan det være en god idé å la det renne litt av seg. 

Bruk en beholder på kjøkkenet til å samle opp matavfallet, før du fyller det i bokashibøtten. Nettopp fordi dette er en anaerob prosess, bør ikke lokket på bokashikomposten åpnes mer enn en til to ganger om dagen. 

Dryss litt bokashistrø i bunnen av bøtten før du fyller på med matavfallet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fyll på med matavfallet en gang om dagen, og strø litt bokashistrø på toppen av hvert lag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Press bokashistrøet og maten lett sammen, og sett på lokket. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Når bøtten er full, settes den til side i et par uker for å fermenteres. I denne perioden bør bøtten stå innendørs, i et rom som holder mellom 18 og 20 grader. Går temperaturen lavere enn 15 grader vil prosessen stoppe opp. Temperaturer over 25 grader er heller ikke gunstige for fermenteringsprosessen. 

Hell av bokashivæske underveis i prosessen. Den kan helles på en flaske med skrukork, og brukes som flytende gjødsel til plantene. Husk bare å spe den ut med vann i forholdet 1:100, dvs. 1 dl gjødsel holder til en 10-liters vannkanne.

Og mens den første bøtten står til fermentering, henter du frem bøtte nummer to og begynner på nytt.

Se YouTube-filmen om hvordan komposten graves ned:

Har du lyst å se filmen om hvordan vi graver ned komposten etter at den er ferdig fermentert? Klikk på knappen under

Les også:

Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen

Vi håper dette inspirerer deg til å komme i gang i din hage også. Og har du ikke begynt planleggingen av kjøkkenhagen ennå, så er det bare å komme i gang. Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland