VELKOMMEN TIL

bloggen

Hvordan grave ned bokashikomposten

Oct 01, 2017

Etter en 14 dagers fermenteringsperiode, er matavfallet klart til å graves ned. Det er først når det kommer i kontakt med jord, at det blir jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Fra matavfall til næringsrik jord

Bokashi betyr "fermentert organisk materiale" og er en enkel og nærmest luktfri metode som omdanner matavfallet ditt til næringsrik jord på under to måneder. De første to ukene fyller du bokashibøtten med vekselvis matavfall og bokashistrø. Deretter får bøtten stå i fred i to uker for å la mikroorganismene få gjøre jobben.

Den siste fasen skjer ute i jorden, og det er den vi viser deg i dette blogginnlegget. Hvis du ønsker å se videoen vi lagde samtidig, så kan du scrolle deg nederst på siden.

Det fermenterte matavfallet blir først til jord når det kommer i kontakt med jord, og vi viser deg her hvordan vi graver innholdet i vår første bokashibøtte ned i jorden i drivhuset vårt. Dette vil vi fortsette med, inntil vi har fylt hele jorden med herlig bokashi-kompost. Vi gleder oss til alt vi skal dyrke i denne gode og næringsrike jorden til neste år.   

Benytt anledningen til å legge aviser som ugressdekke i bunnen, og legg organisk avfall på toppen. Sammen med bokashiavfallet i midten, blir dette en herlig sandwich mikroorganismene kan kose seg med. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Grav en renne, et hull eller et felt hvor du ønsker å helle ut den fermenterte bokashikomposten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sold gjerne jorden fri for ugress, så slipper du mye arbeid senere. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ta vare på de meitemarkene du finner. De er viktige medhjelpere i prosessen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Når du har gravd deg dypt nok, kan du bruke aviser som ugressdekke i bunnen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Dekk avisene med den soldete jorden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hell ut det komposterte innholdet i bokashibøtten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Fordel komposten litt utover jorden. Pass på at alt kommer i kontakt med jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Del gjerne store biter opp i litt mindre biter. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fyll på med jord over det komposterte matavfallet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Når all maten er dekket med et godt lag jord, kan du legge over organisk dekkmateriale, så jorden ikke tørker ut og mikroorganismene får mer å jobbe med. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bruk både brunt og grønt avfall. De er på ulike steder i komposteringsprosessen, og tilfører jorden ulike næringsstoffer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Til slutt kan du vanne godt, sånn at alt får "satt seg". Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Les også: 

Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen

Vi håper dette inspirerer deg til å komme i gang i din hage også. Og har du ikke begynt planleggingen av kjøkkenhagen ennå, så er det bare å komme i gang. Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen

Se filmen her:

Vil du se videoen om hvordan vi gjorde det? Da kan du se hele filmen her:

Film/foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Redigering: Hanne Slyngstad-Hægeland

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.