VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Refleksjoner over et hageår

Dec 21, 2019

Nytt år og nye muligheter (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

- Jeg trenger motivasjon, sa en kursdeltager til meg på et møte jeg hadde her om dagen. - Til hva da, spurte jeg, og hun forklarte hva hun mente. Det kommer jeg tilbake til, men først skal jeg ta deg med på min egen mentale oppdagelsesferd.

For det er det jeg kaller den prosessen jeg nylig har vært gjennom. Desember er for meg en evalueringsmåned. Ikke bare jobbmessig, men også i hagen. Da reflekterer jeg over hva jeg har fått til i året som har gått. Hva jeg er fornøyd med. Hva jeg ikke er så fornøyd med. Og hva ønsker jeg å få til i neste sesong. 

Hva er jeg fornøyd med?

Det er alltid mest inspirerende å starte med det man er fornøyd med, og for min del er det blant annet følgende ting:

Beskjæring

SYRINER:
I år hadde jeg bestemt meg for å få ryddet opp i en del av de store prydbuskene og trærne vi har i hagen. Blant annet har vi noen syriner som jeg stammet opp for et par år tilbake. Men i iveren etter å holde stammene fri for nye skudd, hadde buskene fått lov å vokse seg til store trær. Dette fikk jeg gjort noe med i år, og ble veldig fornøyd med resultatet.

SØLVPOPPEL:
Jeg er også fornøyd med at vi fikk beskåret den store sølvpoppelen. Dette er et tre som har bekymret meg i flere år. Vi trodde vi skulle klare å gjøre jobben selv, men innså i fjor at det hadde vokst seg for stort for oss. Jeg var litt engstelig for at den hadde kommet fullstendig ut av kontroll, men med god hjelp av trepleier Kristian Køvener i Trepleie Sørlandet, fikk vi beskåret treet kraftig, samtidig som vi klarte å beholde den fine formen på det. 

EPLETRÆR:
I hagen vår har vi fire store epletrær. Målet var egentlig å få beskåret alle fire på senvinteren, men jeg rakk bare to. Og da sommeren kom, fikk det ene av dem igjen en ekstra stuss. Samtidig med at jeg beskar treet for å få lys og luft inn til eplene, tynnet jeg ut frukten sånn at det som ble hengende igjen fikk god plass. Og det var da jeg så resultatet tidlig på høsten at jeg forstod hvorfor alle disse operasjonene er viktige, for aldri tidligere har jeg hatt så store, søte og saftige epler som i år. 

Det bugnet av stor, søt frukt på epletreet etter at jeg hadde beskåret og tynnet det i sommer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hageplan

En annen ting jeg er veldig fornøyd med er at jeg for alvor har kommet i gang med hageplanen for vår "nye" hage. Jeg har i flere år hatt den «i hodet», men nå begynner tankene å feste seg også på papiret. 

Etter to kursrunder med Hageplanleggingskurset som jeg holder sammen med anleggsgartner Henriette Solum Pettersen og arkitekt Nina Klungsøyr fra Fin strek, har jeg selv fått så mye inspirasjon at planen nå begynner å ta form. Og vi har allerede begynt å ta grep ute i hagen som forberedelser til neste års prosjekter. 

Live-maraton i juli

Selv om det ikke ga direkte resultater i hagen, er jeg veldig fornøyd med at et innfall jeg fikk en ettermiddag i juni, faktisk ble gjennomført. Nemlig vår live-maraton om å skape hyggelige hagerom. Hvis du ønsker å få mer ut av hagen din, men ikke helt vet hvordan du jobber med å skape hyggelige rom, ligger livesendingene fremdeles på Facebook. Klikk her så kan du se dem når det passer for deg

Grunnen til at jeg er fornøyd med dette, er at også jeg lærer mye når jeg forbereder meg til sending. Mens jeg leser om temaet, jobber jeg videre med egen hageplan samtidig som jeg deler mine refleksjoner med deg som følger oss. 

Bærbusker i kjøkkenhagen

Jeg er fornøyd med at jeg fikk flyttet en aroniahekk som tok alt for mye lys og plass i kjøkkenhagen, og at mine rips- og solbærstiklinger fra i fjor ser ut til å bli fine startplanter for et bærespalier jeg har planer om å lage til neste år.

Det er naturligvis flere ting jeg er fornøyd med, men jeg skal ikke kjede deg med alle detaljene. Det jeg imidlertid synes er viktig, og som jeg håper inspirerer deg til å gjøre det samme, er å hente frem de tingene du er fornøyd med og gi deg en klapp på skulderen for det du fikk til. 

Så, når jeg begynner å oppsummere året på denne måten, ser jeg at det faktisk er ganske mange ting jeg er fornøyd med.

Men, etter å ha klappet meg selv på skulderen, må jeg jo bite i det sure eplet også og svare på hva jeg ikke er så fornøyd med. 

Hva er jeg ikke så fornøyd med?

Prioritering

En av de tingene jeg ikke er fornøyd med er at jeg heller ikke i år prioriterte hagen så høyt som jeg tenkte da 2019 startet. Jeg kom godt i gang på vårparten, og selv naboen kommenterte hvor fint det var. Men plutselig skjedde det som så lett skjer; jeg ble  opptatt på annet hold og fikk ikke gjort alt det jeg ønsket å gjøre.

Og i stedet for å legge listen lavere, fikk jeg liksom ikke gjort noe som helst. Bokashibøttene hopet seg opp, georginene jeg kjøpte på salg kom aldri i krukkene, kjøkkenhagen ble ikke lukt og sneglefellene ble stående i drivhuset i stedet for å bli plassert ut i hagen. For å nevne noe.

Samtidig opplevde jeg at jo lengre tid som gikk og jo mer oppgavene hopet seg opp, jo høyere ble terskelen for å komme i gang. Jeg ble rett og slett overveldet over alle oppgavene jeg hadde lagt opp til og som jeg ikke klarte å gjennomføre. 

Drømmen om egne småplanter

Jeg er heller ikke fornøyd med dyrkingen av småplanter dette året. Fordi jeg skulle lage noen leksjoner til medlemsportalen vår, satte jeg i gang allerede før jul med de første sortene. De spirte greit og jeg fikk dem ut i Havestua hvor jeg har montert vekstlys og kan regulere temperaturen. 

Men etter kort tid oppdaget jeg at de små bladene hadde fått hull og flekker. Ved nærmere ettersyn på noen overvintrede krukkeplanter, så jeg at et par av dem var fulle av lus. Disse hadde spredd seg til småplantene og selv med kniping og grønnsåpevann, ble jeg ikke helt kvitt dem. 

Det tok både tid og motivasjon, og reduserte utvalget planter jeg dyrket frem selv. Til slutt måtte jeg erkjenne at jeg ikke fikk det til. Da var sesongen kommet så langt at jeg ikke ville rekke å få moden frukt og grønnsaker ut fra det jeg selv hadde sådd, og turen var derfor ikke lang til nærmeste gartneri og hagesenter for å fylle hagen med "halvfabrikata".

Etter å ha erkjent at mine egne planter ikke ble noe av, tok jeg meg en runde på byens hagesentre og gartnerier for å fylle opp kjøkkenhagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Kursstopp 

Etter å ha bygd opp vår nye medlemsportal i desember 2018, hadde jeg egentlig tenkt å gi meg selv kursstopp. Men så fikk jeg en så hyggelig henvendelse fra en av våre kursdeltagere, arkitekt Nina Klungsøyr fra Fin strek, at ideen om et eget kurs i hageplanlegging dukket opp.

Nina har en egen metode hun bruker overfor sine arkitektkunder, og foreslo at vi skulle gjøre denne metoden om til planlegging av hage. Etter en liten tenkepause heiv vi oss rundt og startet opp den første kursrunden i begynnelsen av mai. 

Jeg er veldig fornøyd med at vi lagde kurset, men jeg innser nå at tidspunktet fikk konsekvenser for egen hage. Før jeg visste ordet av det var det fellesferie og den tidligere nevnte ideen om live-maraton ble gjennomført. Og vips så var sommeren over. Uten at jeg hadde klart å henge med ute i hagen.

Dette må jeg gjøre noe med i 2020, og jeg har tenkt mye den siste tiden på hva som må til.

Hva ønsker jeg å få til i 2020?

Hvorfor blir det sånn? Hva er det jeg gjør "galt" ettersom jeg ikke klarer å prioritere min egen hage? Og hvorfor går jeg i den samme fella, år etter år?

I stedet for å fokusere på feilene, velger jeg imidlertid å reflektere over et av Albert Einsteins mest kjente sitater: "Det er galskap å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et annet resultat." 

Så, hvis jeg forventer et nytt resultat i hagen min for 2020, hva må jeg gjøre da? Jo, noe helt nytt!

Nyhet 2020

Det er altså nå vi har kommet til den store nyheten for 2020. Jeg kjenner at jeg blir litt engstelig for at jeg har skapt for store forventninger, men det handler altså om å jobbe med planlegging av gjøremål fra måned til måned. 

Og det er her jeg kommer tilbake til Lena, vår kursdeltager som jeg hadde en prat med denne uken. For tilfeldighetene ville ha det slik at hun trengte motivasjon til å komme seg videre i hagen sin. Motivasjon til å komme seg ut. Motivasjon til å få oppgavene gjort.

- Jeg forstår at motivasjon ikke kommer av seg selv, sa hun og nevnte bøker, seminarer og kurs som noen av kildene som motiverer henne. Og da jeg spurte henne hva som skulle til for at kunnskapen hun får gjennom disse kildene skal føre til handling, tenkte hun seg om og sa;

- Gode rutiner. 

Det var som om hun ga meg en nøkkel. For det er akkurat det jeg har kjent på de siste ukene, når jeg har evaluert året som gikk og lagt planer for det nye som kommer. Nemlig at jeg mangler gode rutiner. 

Som selvstendig næringsdrivende jobber jeg hjemmefra. Og for at dagene ikke skal forsvinne i alle mulige huslige sysler, har jeg i 2019 hatt fokus på mine jobbrutiner.

Det har gått ut over hagen. Men det er det nå en slutt på. 

Hannes Hagekalender

Som ett av tiltakene har jeg opprettet en egen FB-gruppe som jeg har kalt «Hannes Hagekalender». Denne vil fungere nærmest som en dagbok/blogg hvor jeg i 2020 skal dele hva jeg planlegger fra måned til måned, hva jeg får gjennomført og hva jeg ikke klarer. 

I "Hannes Hagekalender" skal jeg jobbe med mine egne hagerutiner i året som kommer, og jeg inviterer deg til å bli med på denne reisen. Kanskje kan jeg inspirere deg til å få noen gode rutiner selv, slik at du i desember 2020 kan se tilbake på et år hvor du har kost deg i hagen med alt det du ønsker å gjøre fra uke til uke, måned til måned, sesong til sesong. 

I skrivende stund er det 21. desember. Selv om det nye året er noen dager unna, så er det i disse dager det skjer. Solen snur og dagene blir lengre. Så hva er vel da bedre enn å starte med den første rutinen i dag? 

Og det er å hente frem min flunkende nye skrivebok (rosa for anledningen) og begynne å notere hva jeg har lyst å få ut av året som kommer. 

Men, mer om dette kommer både som blogginnlegg og inne i Facebook-gruppen i tiden som kommer.

Har du lyst å følge meg og hagen min i 2020? Klikk på linken og be om medlemskap, så godkjenner jeg deg så fort jeg kan.

Ses vi inne i gruppen? Jeg håper det! 

Hilsen Hanne

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.