Lær å skape hyggelige hagerom

Drømmer du om å skape en vakker hage, med gode og funksjonelle rom, som innbyr til hyggelig samvær med venner og familie, og som blomstrer fra tidlig vår til sen høst? Men så mangler du en helhetlig, gjennomførbar plan og du aner ikke hvor du skal begynne?

Det vet vi. Men før vi svarer deg på det har vi noen spørsmål til deg: Hvem er DU? Hva tenker du på? Hva irriterer du deg over? Hva drømmer du om? Og hva har dette med hagen din å gjøre?

Hvis du har prøvd deg på å planlegge en hage, er vår antagelse at du kjenner deg igjen i en eller flere av disse scenarioene:

Den optimistiske og håpefulle: – Jeg vet akkurat hvordan drømmehagen min skal bli. Tenk så fint det hadde vært med egen kjøkkenhage. For ikke å snakke om drivhus! 

Den irriterte: – Jeg er så lei av å bruke hele sommeren på å luke. Det er så vanskelig å få til noen gode hagerom! Må jeg virkelig få en hagedesigner på besøk for å få dreisen på denne hagen?

Den slitne og resignerte: – Jeg skulle så gjerne brukt hagedesigner, men det får bli senere, for jeg har verken tid eller penger nå. Jeg kjøper noen nye solstoler i stedet og kanskje nye krukker jeg kan pynte med noen blomster fra senteret.

Den løsningsorienterte: – Nå har jeg fått nok av den tornehekken, jeg klipper den ned i kveld. Vi planter heller noe annet, det er jo salg på Plantasjen!

Kjenner du deg igjen i en eller flere av disse typene? Da skal du lese videre, for da har vi noe for deg!

Vi vil vise deg at

 • du trenger ikke å vite akkurat hvordan du vil ha det, bare ha lyst til å komme i gang.

 • du trenger ikke flytte for å få en fin hage, en konkret plan kan gjøre at du har lyst til å bli boende i lang tid.

 • du trenger ikke å vente til du har to millioner på bok før du lager en hageplan. 

 • den løsningsorienterte deg kan ofte være din hages verste fiende, selv om det virker tilsynelatende motsatt! 

 

Lær å lage en helhetlig hage!

Ved å legge en helhetlig plan for hagen din, enten det er en liten rekkehushage, en stor eneboligtomt eller til og med den lille flekken på hytta, vil du få en handlingsplan du kan følge.

Uansett om planen din for det neste halvåret er å sette opp drivhus eller kanskje bare prøve deg på en liten urtehage, vil det å ha en helhetlig hageplan å forholde seg til gjøre deg komfortabel med valgene du tar. Det vil også hindre dyre impulskjøp og skippertak.

Den løsningsorienterte hageplanleggeren er den som oftest går i den siste fellen. Den får ofte gjort mer enn de andre typene, men tar gjerne dyre valg som hindrer gode løsninger i ettertid. Har du kjøpt flere busker enn du har klart å plante noen gang? Eller plantet noe litt på måfå som ikke overlevde vinteren? Vi også, før vi lærte kunsten å planlegge godt.

Har du lyst til å lage en slagplan du kan bruke for å skape en optimal hage, helt ut i fra dine forutsetninger, tilpasset ditt budsjett? Som passer til akkurat deg og ditt liv?

Vi tre, Henriette, Nina og Hanne, har samlet all vår kompetanse i et gøyalt kurs hvor du gjennom fire moduler lærer å lage denne planen slik at du steg for steg jobber deg nærmere drømmehagen.

I denne planen ivaretar vi drømmene til optimisten, løser utfordringene til den irriterte, bruker mulighetene til den resignerte og gjennomføringsevnen til den løsningsorienterte i ett og samme kurs.

 

«Et riktig bra kurs for alle som planlegger eller drømmer om å bygge hus eller gjøre noe med hagen sin. Her får man et helhetlig og tverrfaglig kurs som virkelig tar deg med fra start til mål, uavhengig om du allerede er hobbygartner eller om du aldri har tatt i en plante.» 

Mette Maya Sverdrup, kursdeltager

I dette kurset lærer du:

 • En metode som hjelper deg å samle drømmer, tanker og inspirasjon, slik at du får en konkret behovsanalyse å jobbe videre med når du skal forme de hagerommene som hele familien har lyst å bruke.

 • En måte å lage en situasjonsplan basert på din hages faktiske forhold, slik at du unngår å skape urealistiske "luftslott" som ikke vil fungere.

 • Hvordan du kombinerer drøm og virkelighet, slik at du klarer å lage et konkret skisseforslag og blir din egen hagearkitekt!

 • Hvordan du legger en plan for gjennomføring, slik at du med trygghet kan jobbe stegvis med den helhetlige hagen.

"Må ærlig innrømme at det skulle én setning til for å knekke koden; Å flytte fokus fra blomstene over til rom og helhet. Genialt!"

Marianne Djuvik, kursdeltager

KURSINNHOLD:

🌼  MODUL 1

Lær hvordan du kan samle drømmer, tanker og inspirasjon, slik at du får en konkret behovsanalyse å jobbe videre med i modul 3 og 4.

🌼  MODUL 2

Lær hvordan du lager en situasjonsplan basert på din hages faktiske forhold, slik at du unngår å skape urealistiske "luftslott" som ikke vil fungere.

🌼  MODUL 3

Lær hvordan du kombinerer drøm og virkelighet, slik at du klarer å lage et konkret skisseforslag og blir din egen hagearkitekt!

🌼  MODUL 4

Lær hvordan du legger en plan for gjennomføring, slik at du med trygghet kan jobbe stegvis med den helhetlige hagen

🌼  Gruppecoaching-kveld: 

Å forme en hageplan tar tid, og det dukker gjerne opp en rekke spørsmål underveis i prosessen. På gruppecoachingen får du svar på alt du lurer på.

 

«Engasjerende, dyktige og profesjonelle kursholdere, med smittende godt humør.»

Grete Nergaard, kursdeltager

Tre måneders tilgang til Hobbygartnerskolens medlemsportal:

✅ Månedlige spørretimer med egen anleggsgartner, slik at du får faglige svar på det du lurer på.

✅ Ukentlig inspirasjonmail med tips til konkrete gjøremål, slik at du vet hva du skal gjøre i de ulike sesongene.

✅ Innholdsrik kursportal med Hobbygartnerskolens Grunnkurs og en rekke temabaserte minikurs, slik at du kan fylle på med kunnskap når det passer deg.

✅ Intervjuer med fagfolk og andre dedikerte hagefolk, slik at du kan få inspirasjon og kunnskap av folk som har erfaring.

✅ NYHET 2020: Månedlig challenge for å hjelpe deg å holde oversikt over alle gjøremålene i hagen, slik at du unngår å komme på etterskudd.

 

«Hobbygartnerskolen og Fin strek har gjennom god og folkelig formidling, bidratt til å bryte ned et stort og uoverkommelig prosjekt, til små håndterbare deler. Veien til Drømmehagen har åpnet seg!» 

Marianne Djuvik, kursdeltager

Om oss

Hanne Slyngstad-Hægeland, hageentusiast og grunnlegger av Hobbygartnerskolen.

Henriette Solum Pettersen, anleggsgartner og hagedesigner.

Nina Klungsøyr, arkitekt i Fin strek og frilansjournalist for interiør-og hagemagasiner.

Vi er tre damer som alle er lidenskapelig opptatt av å hjelpe folk til å skape gode rom å være i, enten det er inne eller ute.

"Tusen takk for et kjempekurs. Jeg har lært så mye om hvordan jeg kan jobbe systematisk med hage. Og hvordan jeg kan komme i mål på en økonomisk god måte. Terningkast 6 til dere. Anbefales på det varmeste."

Berit Schau, kursdeltager

Dette lærer du i hageplankurset:

MODUL 1 - Hagedrømmen

 • Lær hvordan du lager en behovsanalyse basert på din families drømmer og behov, slik at du skaper en hage hele familien har lyst å bruke.
 • Lær hvordan du finner din egen hagestil, slik at du sparer tid og penger ved å ta de rette valgene tidlig i prosessen.
 • Lær hva som menes med et hagerom og hvordan du kan skape de rommene du vil trives med.

Opptak av første kurskveld ligger tilgjengelig i kursportalen.

MODUL 2 - Eksisterende situasjon

 • Lær hvorfor det er viktig å kartlegge eksisterende situasjon i en plan og jobbe i riktig målestokk og hvordan du måler opp hagen.
 • Lær om adkomst og bevegelsesmønstre, slik at du skaper en hage som er god å være i og funksjonell å bruke.
 • Lær hvordan du kan jobbe med hagens mikroklima, slik at du planlegger en hage som vil fungere akkurat der du bor.

Opptak av andre kurskveld ligger tilgjengelig i kursportalen.

MODUL 3 - Ny situasjon

 • Lær hvordan du samkjører modul 1 og 2, slik at du får til å kombinere drøm og virkelighet!
 • Lær om hvorfor sammenheng mellom hagen og boligen din er viktig, slik at du skaper hagerom som blir en utvidelse av huset ditt.
 • Lær hvordan arkitekten, gartneren og hageentusiasten jobber med sine egne hager, slik at du blir trygg på at du kan gjøre dette selv.

Dato: tirsdag 21. april kl. 20.00-21.00

MODUL 4 - Fullfør hageplanen

 • Lær hvordan du legger en plan for gjennomføring, slik at du med trygghet kan jobbe trinnvis og lag på lag med den helhetlige hagen.
 • Lær hvordan du lager et godt budsjett til de ulike fasene, slik at det blir overkommelig både tidsmessig og økonomisk.
 • Lær hvordan du lager en planteliste tilpasset hagens mikroklima, slik at du skaper en hage som blomstrer fra tidlig vår til sen høst.

Dato: tirsdag 28. april kl. 20.00-21.00

Spørretime:

Å forme en hage tar tid, og det dukker gjerne opp en rekke spørsmål underveis i prosessen. Derfor setter vi opp en bonus-spørretime hvor du kan få svar på det du lurer på.

Dato: tirsdag 19. mai kl. 20.00-21.00

Feng Shui

Feng Shui er en flere tusen år gammel kinesisk metode som brukes til å skape god energi og flyt i hus og hage. Feng shui betyr vind og vann og er en studie av hvordan naturen påvirker oss. En viktig del av denne læren handler om sammenhengen mellom ute og inne og hvordan gode hagerom påvirker hjemmet ditt. Nina har tatt mange kurs i Feng Shui og bruker metoden mye som arkitekt for å skape gode hjem og hager for kundene sine i Fin strek. Dette er ikke et kurs i hage-fengshui, men dersom du vil kan du i løpet av kurset få gode råd om hvordan du kan ta metoden i bruk i din egen hage, både med farger, blomstervalg og planlegging av de ulike delene av tomten.

Lukket Facebook-gruppe

Vi har en egen lukket Facebook-gruppe. Her deler vi nyttig innhold med deg som kursdeltager. Du kan dele dine oppgavesvar og stille spørsmål som vi besvarer ukentlig. Det er også en kjempefin gruppe til å dele tanker og inspirasjon med de andre kursdeltagerne.

 

Kursportalen

I kursportalen finner du Hageplankurset med sine fire moduler og et oppgavehefte til hver modul, samt opptak av kurskveldene. Du har tilgang i helt et år fra kursstart og kan se sendinger og gjøre oppgaver i ditt tempo, akkurat når det passer deg!

I tre måneder har du også tilgang til Hobbygartnerskolens Medlemsportal. Her finner du det du trenger vite om planter og hagestell. Du kan selvfølgelig få forlenge medlemskapet om du ønsker det!

"Hobbygartnerskolen har gjort at eg har gått fra å være ein litt usikker amatør i hagen, til å bli ein ein trygg og god hobbygartner."

Marianne H. Vik, om Hobbygartnerskolen

Inspirerende, humørfylte livesendinger

Dette er et skikkelig morsomt kurs! Henriette, Nina og Hanne holder en live-intro til hver modul slik at du kan stille spørsmål og få svar underveis i kurset. Du får tilgang til disse i et helt år slik at du kan se dem på nytt så mange ganger du ønsker.

Dette passer for deg som:

 • ... vet hvordan drømmehagen skal bli, men synes det er vanskelig å komme igang
 • ... har prøvd deg en stund på egenhånd, men så blir det ikke helt slik du så for deg
 • ... som ønsker et uterom mer tilpasset deg og din familie
 • ... som tenker at du ikke har råd til å gjøre noe særlig i hagen fordi det blir for dyrt

Dette passer ikke for deg som:

 • ... er fornøyd med hagen slik den er i dag.

 • ... allerede har en plan å jobbe etter og som er godt i gang.

 • ... tenker at en plan ikke er nødvendig fordi du er fornøyd med å pusle litt her og litt der.

 • ... synes alt med hage er dyrt, og du skal i alle fall ikke kaste bort penger på en plan.

"Kurset har definitivt innfridd forventningene. Jeg er nå i stand til å bryte ned et stort og overveldene prosjekt, til mindre deler. Tenke helhet og jobbe meg sakte, men sikkert mot Drømmehagen!”

Marianne Djuvik, kursdeltager

Hvordan fungerer et digitalt kurs?

Kursportalen består av digitalt kurs, livesendinger med opptak og oppgavehefter.

Det eneste du trenger for å følge kurset er en digital enhet (PC, nettbrett, mobil) og nettilgang (wifi eller 4G/5G).

Du har tilgang til alt innhold i et år og i til Hobbygartnerskolens medlemsportal i 3 mnd (med mulighet for forlengelse)

Oppgaver er nedlastbare, slik at du kan lagre dette på din egen datamaskin og lage din egen hageplanbok.

"Den største nytten må være hvordan man går frem for å tegne på kartet, registrere egen tomt mht. sol, skygge, og terreng. Og så sette det opp mot drømmene i "verb"-oppgaven."

Mette-Maya Sverdrup, kursdeltager

"Endelig skal hagen min få den kjærlighet den fortjener!"

Da vi kjøpte huset vårt på Nesodden var den full av spennende rom, gamle epletrær, bambus, pilekratt og digre klatreroser. Egentlig hadde jeg ikke tenkt å endre på noe som helst, men kjente likevel etterhvert et behov for å åpne litt opp og skape litt større rom med plass til barn, fotball og trampoline. Dessuten skapte trær og busker for mye skygge.

Selv om jeg hadde en plan følte jeg likevel at jeg ødela hagen jeg hadde forelsket meg i. Jeg kjøpte for mange busker på salg, plantet bambus som ikke overlevde en altfor tørr sommer og flyttet på pilekratt som visnet og døde.

Lykken var stor da jeg fant Hanne og Hobbygartnerskolen. Jeg så at hennes grunnkurs i hagestell kombinert med Fin streks metode for å skape gode hjem ville kunne bli til glede for flere enn meg.

Selv om du får en gartner til å anlegge en hage for deg er det fortsatt du som må ivareta den. Samtidig blir hagekunnskap uten en god plan å jobbe etter, lett overveldende uten at det tar deg til målet. Det er dette vi gir deg en løsning på i hageplankurset og gleder oss til å hjelpe deg med! Velkommen!

Nina Klungsøyr, arkitekt og kursholder

 

 

"Jeg vil absolutt anbefale kurset til andre fordi dere sitter på så mye kunnskap om hage og design. Hvor kan man ellers finne den?" 

Grete Nergaard, kursdeltager

Spørsmål og svar

I en evaluering for litt siden sa en kursdeltager; «Jeg skulle ønske jeg hadde tatt dette kurset da jeg fikk min første hage for 25 år siden», og andre melder tilbake at de ser på hagene sine med helt nye øyne etter at de har vært gjennom kurset vårt. Grunnen til det er at du både lærer det grunnleggende om livet i hagen, samtidig som du får kunnskap om hagedesign og utnyttelse av hele hagen.

Ja, dette passer absolutt for deg. Med dette kurset får du grunnleggende hagekunnskap som du kan ta med deg i all din tid som hageeier. Du slipper å gjøre alle nybegynnerfeilene, og sparer deg selv for både tid og penger ved at du gjør ting i riktig rekkefølge og skaper de hagerommene som passer deg.

Ja! Det finnes mange ulike hagestiler, alt fra romantisk cotttage style til formal japansk stil. I dette kurset viser vi deg hvordan du ved å tidlig bestemme deg for valg av stil kan bruke dette til å lage hageplanen som passer akkurat for deg.  

Ja, dette kurset tar utgangspunkt i deg og din hage, uavhengig av størrelse. Vi har til og med hatt en kursdeltager som hadde en liten bakgård i byen uten et eneste gresstrå. Det handler om hva du vil bruke hagen din til og hvordan du kan utnytte det uterommet du har best mulig. Derfor passer det både for store og små hager.

Ja, på lik linje som ovenfor, så tar dette kurset utgangspunkt i deg og hagen din uavhengig av hvor du bor. Kunnskap om naturen, hagedesign og plantelære er like aktuelt i nord som i sør, og kurset er tilrettelagt på en måte som gjør at du lærer blant annet hvordan du skal finne planter som passer i din hage.

Kontakt oss

Er det noe du lurer på? Send oss en e-post, så svarer vi så fort vi kan!

Close

Sett deg på venteliste til vinterens kurs 

Registrer deg med navn og e-postadresse for å sette deg på venteliste til vinterens kurs i hageplanlegging og motta nyhetsbrev fra Hobbygartnerskolen.