VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Verdien av en plan

Nov 07, 2024

En hage kan være så mange ting, men én ting er sikkert – det er lett å miste oversikten når man står midt i alt som skal gjøres. Da er det fort gjort å kjøpe litt her og litt der, og håpe at det hele en dag blir til drømmehagen man ser for seg. Men hva om du kunne sette deg et mål, eller i det minste velge en retning, slik at du hver sesong tar små skritt mot denne drømmen?

I dette blogginnlegget vil jeg dele noen av mine egne erfaringer etter at jeg selv begynte å ta planleggingen på alvor. Det har gjort en stor forskjell ved å gå fra å følge innfall og hagesenterets sesongvarer, til å ha en helhetlig plan for hagen. Planlegging kan virke overveldende i starten, men tro meg, det er helt motsatt – det gjør alt mye enklere!

Dette snakker jeg om i ukens podkast-episode som du kan høre her:

Hvorfor en hageplan er verdifull

Planlegging handler om mer enn bare en pen tegning, og for meg er planen som et kart som gir retning, både i arbeidet jeg utfører fra sesong til sesong, og for hagen som helhet. Og med en helhetlig plan sparer jeg både tid og penger fordi jeg slipper å gjøre ting om igjen, jeg unngår bomkjøp og jeg sørger for at jeg jobber på en måte som tar meg nærmere målet.

Uten planlegging er det lett å fylle hagen med vakre planter, uten at du oppnår det resultatet du egentlig var på jakt etter. Det er som når du setter deg i bilen – du må vite hvor du skal for å velge rett vei.

Det samme gjelder i hagen. Jeg må vite hvor jeg vil for å kunne ta de riktige valgene underveis. Sånn var det da vi skulle utvikle den nye uteplassen. Og det var først da jeg satte meg med et kart over tomten og begynte å måle opp hva jeg hadde plass til, at jeg også ble bevisst på hvilke behov plassen skulle dekke. 

Det var først da jeg begynte å lage en skisse over den nye uteplassen at jeg klarte å se for meg hva jeg egentlig ønsket, sånn at vi kunne begynne å jobbe mot den uteplassen vi har i dag (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

Å ha eierskap til planen

Ofte tenker vi at en hageplan er noe en hagedesigner tegner for oss, men for meg handler en god plan om å ha eierskap. En ferdig tegning som bare havner i en skuff, gir ingen verdi. Eierskapet handler om å vite hva vi vil, hva familien trenger, og om å justere planene etter hvert som vi ser hva som fungerer.

Jeg begynte å lage mine egne planer ved hjelp av blyant, viskelær og blanke ark. Det trenger ikke være komplisert! Det viktige er at jeg har oversikt, at planen er min, og at den passer vår hage og våre behov. Det trenger ikke være perfekt; det trenger bare å være noe som gir retning.

Konkrete fordeler med planlegging

Her er noen fordeler jeg har oppdaget etter at jeg begynte å ta planlegging på alvor:

- Årlig fremdrift:

En plan gir meg mulighet til å jobbe systematisk gjennom sesongene. Jeg har fått en rutine hvor jeg setter konkrete mål for hver sesong, og slik kommer jeg stadig nærmere drømmehagen. 

- Tid og økonomi:

Planen min hjelper meg å unngå impulskjøp og sparer meg for både tid og penger. Jeg vet hva jeg trenger og kan bruke midlene mine på ting jeg virkelig vil ha i hagen, i stedet for å bli fristet av tilfeldige blomster på hagesenteret.

- Mestring og glede:

Når jeg går ut i hagen, vet jeg hva jeg skal gjøre, og når jeg går inn igjen, kjenner jeg mestring. Selv om andre kanskje ikke ser endringene med en gang, vet jeg at jeg har tatt et skritt videre mot målet mitt.

Den gamle rosen Lykkefund, har vært "leieboer" i et par år etter at vi startet på den nye uteplassen. Men i år var den nye plassen endelig klar, og jeg fikk hjelp av gartner Henriette Solum Pettersen til å flytte den (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

En personlig reise – fra rot til skogsparadis

For noen år siden satte jeg i gang med å rydde et område i hagen som jeg kalte "hulen". Jeg hadde noen ideer, men egentlig ikke en plan. Derfor ryddet jeg for mye, og i stedet for å bli en hyggelig plass hvor jeg kunne sitte skjermet fra omverdenen, ble det åpent og glissent og ikke noe hyggelig i det hele tatt. 

Og siden har det stoppet opp fordi området bare grodde igjen mellom hver gang jeg ryddet det. Men i år, da jeg satte av tid til å virkelig planlegge dette området, ble alt mye lettere! Nå har jeg fullført det som har blitt et lite "skogsrom" med ramsløk og brennesle under en stor poppel, og planen er at dette området skal få lov til å bli frodig og litt "vilt".

Her vil jeg høste urter hver vår, og brennesle til gjødselvann utover sommeren. Ringen er på en måte sluttet, og jeg fikk virkelig erfare hvor mye en god plan kan bety for å få ting gjort.

Tanken var at det skulle bli hyggelig å sitte under den store sølvpoppelen, men det ble bare åpent og glissent ut mot veien, så jeg mistet interessen og området grodde igjen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

Ikke glem å lære underveis

En hageplan betyr ikke at du må vite alt fra starten. Det er mange ting jeg har lært underveis, som jeg aldri ville forstått om jeg bare fulgte en ferdig plan tegnet av noen andre. For eksempel har jeg oppdaget hvor stor forskjell jorddekke gjør i forhold til å holde ugress borte og holde jorden fuktig, og hvordan jeg kan plante tettere for å få mindre ugress.

Det er disse små, praktiske erfaringene som gjør hagearbeidet så gøy, og når vi har en plan vet jeg hvor jeg kan bruke denne kunnskapen, sånn plantenes vekstvilkår jobbes med fra sone til sone.

Etter flere mislykkede forsøk på å etablere en kjøkkenhage i skyggen under de gamle frukttrærne, bestemte vi oss for å felle trærne og bygge dyrkingskasser i stedet for (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

Hageplanlegging som en investering i tid og ro

Så, hva kan du ta med deg fra dette? Tenk på planlegging som en måte å ta kontroll over hageprosjektet ditt på. Det handler ikke om å ha en vakker tegning eller å lage en stressende "gjøremålsliste". Det handler om å ha en retning, noe som gir deg en god følelse av mestring hver gang du har gjort noe i hagen.

Så hvis du har lyst til å sette deg ned i vinter og lage en plan for hagen, men ikke vet helt hvor du skal starte, har jeg gode nyheter. I forbindelse med denne episoden har jeg et spesielt tilbud på intensivkurset vårt for nybegynnere, hvor vi sammen går gjennom de viktigste tingene du trenger å vite for å lage en enkel, men effektiv plan for hagen din. Du kan lese mer og melde deg på her

Det er også dette temaet jeg snakker om i ukens podkast-episode som du kan høre her:

Jeg håper både blogginnlegget og episoden inspirerer deg til å ta planleggingsprosessen på alvor i din hage, og hvis du trenger hjelp av oss anbefaler jeg at du starter med vårt Intensivkurs som tar deg gjennom alle de stegene jeg selv har tatt for å komme dit jeg er i dag. 

Klikk her for å lese mer og melde deg på Intensivkurset!

God fornøyelse!

Hilsen Hanne
Hobbygartnerskolen

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på