VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Tid for urter!

Aug 14, 2016

Å ta stiklinger av basilikum er en enkel måte å få nye planter på. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bevar den gode smaken

De er mange. De er grønne. De er frodige. Og har du stelt godt med dem i sommer, er de på topp fremdeles. Hva snakker jeg om? Krydderurtene naturligvis. Det er mange måter du kan ta vare på dem. Du kan enten tørke dem, fryse dem eller lage f. eks. urtesalt av dem. Jeg er glad i alle tre variantene, og benytter dem på litt ulik måte til ulike kryddere.

Enten du skal tørke eller fryse urtene, høst dem når de er på sitt flotteste. Da stimulerer du planten til å sette nye, friske skudd i stedet for at den går i blomst. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Frys urtene

Fra jeg var liten husker jeg mammas urteglass i fryseren. Det var spesielt gressløk og persille hun finhakket og hadde på glass med tett lokk. Av andre urter som kan fryses kan jeg nevne kjørvel, estragon og basilikum. Alternativt kan du fryse dem ned som terninger i en isbit-form. Finhakk den urten du skal fryse. Bland inn litt vann og fordel utover i isbitformen. Når isbitene er frosne, kan du løsne dem og ha dem over i en frysepose. Da er det lett å plukke frem en urtebit når du trenger litt ekstra grønt i en rett utover vinteren.

Tørk urtene

En annen enkel og fin måte å høste urter på er å tørke dem. Klipp noen stengler av den urten du ønsker å tørke. Bind dem sammen i bunter á 5-7 stengler og heng dem mørkt og kjølig til tørking. Når bladene er knusktørre, smuldrer du dem opp og legger dem i et rent glass med tett lokk. Husk: lim på en etikett med navnet på urten. Det er ikke så lett å se forskjell på dem, og så slipper du å måtte åpne alle glassene for å lukte deg frem til hva som er hva. Pizza-krydderet oregano er en av favorittene til tørking, det samme er mynte og sitronmelisse for høstens tekopper.

Heng urtene til tørk, enten du skal bruke dem på pizzaen eller som teblader. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lag urtesalt

Høst inn den mengden friske urter du ønsker å bruke. Velg også hvilke andre ingredienser du ønsker å bruke, f. eks.: løk, hvitløksfedd og chili. Rens løken, hvitløk og chili, før du har alt i en foodprosessor. Ha i salt etter eget ønske. Kjør foodprosessoren på fullt til det er blitt en fuktig masse. Hell alt over på et stekebrett og sett det i ovnen for tørking. Jeg kjører dette på 100 grader varmluft, men det må du føle deg litt frem på med din ovn. Rør litt i det underveis, så det ikke fester seg i brettet. Hvor lang tid det tar før det er helt tørt avhenger av størrelse på porsjonen og hvor mye fuktighet det er i massen. Når saltet er helt tørt kjører du det fint med en stavmikser eller kvern. Deretter er det bare å putte urtesaltet på glass med tett lokk.

Bruk det du har av urter, løk og chili for å lage et deilig urtesalt. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ta stiklinger

Mange av urtene kan det tas stiklinger av. Eller sagt med andre ord, du kan lage små nye planter ved å kutte av toppen og sette dem i jord - eller som for basilikumens del – sette dem i vann. Klipp av et skudd 3-4 bladpar under toppen. Fjern de nederste bladparene sånn at det kun er stilken som står i vann, og knip av toppen. Sett dem raskt i et vannglass, og plassér glasset lyst, men ikke i direkte sollys. Vi har et foliert nordvest-vendt baderomsvindu som er perfekt til jobben. Etter en ukes tid vil du se de fine røttene komme frem, og når de har fått godt med røtter er det bare å sette de nye små plantene i jord. Dette er en fin måte å skape nye planter på, og har du i overflod selv er det jo bare å gi bort til venner og kjente.

Når urtene har stått lyst, men ikke i direkte sollys i en ukes tid, har basilikumstiklingene satt masse røtter. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.