VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Stress ned med hagearbeid!

Aug 02, 2019

I går kjente jeg det på kroppen. Det jeg jo egentlig visste fra før, men som jeg har dyttet bakover i hukommelsen fordi jeg alltid «skal bare ...». Nemlig at hagearbeid er stressreduserende.

Som du kanskje har fått med deg, har jeg i hele juli hatt daglige livesendinger om det å skape hyggelige rom i hagen. Og for en suksess det har vært! Jeg har fremdeles ikke fått summet meg over alle de overveldende tilbakemeldingene vi har fått og fremdeles får på disse sendingene.

Se alle sendingene på Facebook

Det imidlertid få av våre følgere har fått med seg, er at vi har hatt et par hendelser i familien som har satt sitt preg på denne sommeren. Først ble hunden vår alvorlig syk, og vi fikk et par uker med hyppige og langvarige veterinærbesøk uten å finne ut hva som var galt. Parallelt med dette kom svigermor (91) på sykehus, og søndag 28. juli sovnet hun stille inn. 

Så, da siste sending var over onsdag 31. juli, var jeg ganske sliten. Men ikke sånn sliten som man blir når man har trent eller på annen måte vært fysisk aktiv. Nei, mer sliten av den utmattende typen. Den typen hvor du bare har lyst å sove, men fordi kroppen går på høygir så blir du ikke uthvilt nesten uansett hvor mye du forsøker å slappe av.

Jeg kjenner den følelsen godt, for det var akkurat den følelsen jeg hadde for 10 år siden, da jeg ble langtids sykemeldt og var ute av arbeidslivet i fire år.

Forskjellen er bare at nå kjenner jeg den igjen før jeg tar alle trappetrinnene helt ned i kjelleren. Nå stanser jeg på det første trinnet og ser om jeg ikke bør snu og gå opp igjen.

"Nå kjenner jeg igjen stressfølelsen før jeg går helt i kjelleren"

Og det var det jeg gjorde i går. Selv om jeg var «helt gåen», bestemte jeg meg for å plukke rips. Ikke i egen hage, men hos en kunde som har en stor ripsbusk hun ikke selv benytter bærene fra. Ettersom det begynte å haste for å få plukket bærene før de var overmodne, heiv jeg meg i bilen og fikk et par timer i hagen hennes.

Og for en forskjell det var! Jeg gikk inn i hagen med et hode som føltes som en stor ulldott, og gikk ut igjen med klare tanker.

"Jeg gikk inn i hagen med et hode som føltes som en stor ulldott, og gikk ut igjen med klare tanker"

Det var da jeg kom på en artikkel jeg tidligere hadde lest på haveselskapet.dk, skrevet av Bente Klarlund, overlege på Rigshospitalet og professor ved Købenavns Universitet. I artikkelen beskriver Klarlund sine funn etter å ha analysert en rekke artikler innenfor sunnhetsvitenskapelig forskning. Og det er ingen tvil; hagearbeid er sunt.

Det er ingen tvil: hagearbeid er sunt!

I studier fra både USA, Europa, Asia og Midtøsten påvises det at hagearbeid har en svært gunstig effekt når det gjelder forebygging og behandling av stress. I et kontrollert vitenskapelig forsøk så man at 30 minutter daglig hagearbeid har en anti-stressende effekt, som faktisk kan måles på blodets innhold av stresshormonet kortisol. Når vi i tillegg vet at både fysisk aktivitet og dagslys stimulerer hjernens innhold av serotonin, hjernens egen «antidepressiva», får man nærmest en dobbelteffekt og det var nettopp det jeg kjente på i går.

Hagearbeid er sunt. Året rundt. For både kropp og sjel. Så nå skal jeg slutte å skrive dette blogginnlegget og komme meg ut. For jeg har ikke tenkt bare å snu i kjellertrappen. Jeg skal opp i første etasje og ut.

Ut i hagen hvor jeg skal pusle rundt, fylle på med energi, og nyte øyeblikket. For selv om også jeg har en drømmehage i sikte, får drøm være drøm en liten stund. Nå skal jeg kose meg med virkeligheten, og skrive ut en resept til meg selv på verdens beste stressmedisin; nemlig hagearbeid.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.