VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Slik lager du hylleblomstsaft

Jun 14, 2015

Hylleblomstsaft er en deilig sommerdrikk. Frys den ned, og du kan få en smak av sommer hele året. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Naturens rikholdige spiskammer

«Selv om en plante er spiselig, er det ikke sikkert den er god». Ordene kom fra naturlos Vivian Stølen på Norsk Hagebruksmuseum, etter å ha geleidet en gjeng lydhøre deltagere gjennom det fargerike matfatet på Dømmesmoen i Grimstad; blomstene.

For hvem visste vel at både roseblader og fruktblomster kan spises. Eller daglilje og høstfloks. Geitrams og vassarve. Alle blomstene i campanulaslekten, for ikke å snakke om Thymus og Allium hvor du kan spise hele planten. Helt gresk? Nei, latinsk. Eller vitenskapelig for å være helt korrekt. I denne sammenheng kan det faktisk være nyttig å lære seg noen av disse navnene, for i det vitenskapelige slektstreet ligger det mye informasjon. Blant annet om hva som kan spises. Og kan det spises har jeg tenkt å smake. For selv å gjøre meg opp en mening om jeg synes det er godt eller ei.

Sikker plass i spiskammeret

En plante jeg allerede har lang erfaring med er svarthyll, eller Sambucus nigra som er det vitenskapelige navnet. Det er et løvfellende tre som kan bli opptil 6 meter. Svarthyll har sin naturlige utbredelse i Europa, Asia og Nord-Afrika. Den er ikke opprinnelig viltvoksende her i landet, men kom til Norge som kulturplante i middelalderen eller tidligere. På grunn av sin anvendelighet har den vært brukt både til urtemedisin og i matlaging siden den gang. Spesielt virkningsfull er den mot forkjølelse og influensa, men den har også en beroligende effekt. 

Frys ned og ha til vinteren

I vår hage har tidligere eiere vært så fornuftige at de har plantet ikke mindre enn fem trær rundt om på tomten. To av dem har fått vokse seg riktig store, så det er bare å høste. Min favoritt er å lage saft av blomstene og fryse den ned, men det går også an å lage saft av bærene eller musserende vin på blomstene. Mulig jeg må prøve det sistnevnte i år, i tillegg til å lage et par porsjoner av saften under. For har du først laget din egen hylleblomstsaft, er kjøpevarianter ikke lenger et alternativ.   

Ingredienser til hylleblomstsaft

40 blomsterklaser
3 sitroner
2 l vann
1,5 kg sukker
50 g sitronsyre

Slik gjør du:

Skyll blomsterklasene rene i kaldt vann og rist lett av vannet. Legg dem i en stor bolle som du har et lokk til. Skyll sitronene godt og skjær dem i fine skiver. Legg skivene oppå hylleblomstene. Kok opp vannet og hell det over blomstene og sitronskivene. Rør inn sukker og sitronsyre til det har løst seg opp. Sett på lokket og la det stå og trekke i kjøleskapet i 3 døgn. Sil av saften og hell på rene flasker. Blandes i ca 1 – 4 deler. Et oppbevaringstips: Frys saften ned i porsjonsbokser. Jeg bruker bokser på ca 4 dl. De passer perfekt til en mugge, og da har jeg hylleblomstsaft gjennom hele vinteren.

Skyll blomsterklasene og la dem renne av, før du lager saften. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lag sommerens beste saftis av hylleblomstsaften! Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

 

Kilder: Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen, Urtekilden/rolv.no, Damms store bok om urter, Wikipedia, Dansukker

Merk: Spis kun blomster fra din egen hage som du vet ikke er sprøytet med plantevernmidler.

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.