VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Fra "prøve-og-feile"-metoden til "læringsmetoden"

Sep 05, 2024

Hagestell og utvikling av et uterom kan være både givende og frustrerende. Og mange av oss har opplevd den skuffelsen som følger når det vi planter ikke vokser som vi håper, eller når vi ser for oss en frodig hage, men ender opp med ugressfylte bed og mislykkede avlinger. For mange nybegynnere er hagearbeid en opplevelse preget av prøving og feiling, noe som kan føre til at man mister motivasjonen. Men hva om jeg fortalte deg at det finnes en mer strukturert tilnærming som kan hjelpe deg til å oppleve mestring mye raskere?

I dette blogginnlegget skal jeg dele mine erfaringer med overgangen fra "prøve og feile"-metoden til det jeg kaller "læringsmetoden". Målet mitt er å gi deg de verktøyene du trenger for å få en hage som gir deg glede, samtidig som du sparer både tid og penger. Du kan også høre podkasten som er utgangspunktet for dette blogginnlegget her:

Da jeg gikk fra "prøve-og-feile"-metoden til "læringsmetoden" forstod jeg at de store, gamle frukttrærne ga så mye skygge at det kun var rabarbraen og ugress som trivdes i kjøkkenhagen. Og da vi felte trærne fikk vi god plass til å utvikle den kjøkkenhagen jeg ønsket meg (foto: Hanne og Erling Slyngstad-Hægeland).

Frustrasjonen med "prøve-og-feile"-metoden

Da jeg først begynte med hagearbeid, var det mye jeg ikke visste. Jeg prøvde meg frem med spiselige planter og blomsterbed, men resultatene var ofte skuffende. Blomstene trivdes ikke, grønnsakene vokste dårlig, og jeg skjønte ikke hvorfor. Jeg tok imot alle tips jeg kunne få uten å være kritisk til kildene, og jeg noterte aldri hva jeg gjorde fra år til år. Så - hvert år begynte jeg på nytt, uten å lære av mine tidligere feil. Dette resulterte i mange mislykkede forsøk, og etter hvert begynte jeg å miste interessen for hagearbeid.

Hva betyr det egentlig å lykkes i hagen?

Det er viktig å huske at det å "lykkes" i hagen betyr noe forskjellig for alle. For meg handler det ikke lenger om å ha den perfekte hagen, men om å forstå hva som fungerer og hvorfor. Jeg har innsett at det ikke alltid er nødvendig å prestere på høyt nivå i hagen, men heller finne gleden i prosessen og i de små seirene underveis. Det er denne innsikten som har gjort at jeg nå ser hagearbeid som en kilde til glede, ikke frustrasjon.

Da jeg lærte hvordan planter "kjenner hverandre igjen" på røttene, begynte jeg å plante de samme plantene i grupper, i stedet for å spre dem enkeltvis utover i bedet. Det gjør at beplantningen blir tettere og mer frodig, som igjen reduserer ugress og gjør hagen mer lettstelt (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Overgangen til "læringsmetoden"

Den virkelige forandringen skjedde da vi flyttet til Kristiansand. Etter mange år med "prøve-og-feile"-metoden, bestemte jeg meg for å ta en mer systematisk tilnærming til hagearbeidet. Jeg begynte å investere tid i å lære om hagearbeid fra pålitelige kilder og å være mer kritisk til hvilke råd jeg fulgte. Jeg begynte også å notere ned hva jeg gjorde, slik at jeg kunne lære av mine erfaringer og forbedre meg fra år til år.

Tre konkrete råd for å lykkes i hagen

1. Definer hva du ønsker å oppnå:

Før du kan gå fra "prøve-og-feile"-metoden til "læringsmetoden", er det viktig å vite hva du egentlig ønsker å oppnå i hagen din. Er det blomsterbedene som er viktigst for deg? Kjøkkenhagen? Eller kanskje er det utviklingen av ulike soner og rom i hagen du drømmer om? Det å ha et klart mål gjør det lettere å vite hvor du skal legge innsatsen din.

2. Invester tid og/eller penger i kunnskap:

For å oppleve økt mestring i hagen er det nødvendig å investere i kunnskap. Dette kan være i form av bøker, kurs eller medlemskap i ulike hageklubber. Men det trenger ikke koste penger - du kan låne bøker gratis på biblioteket. Det viktigste er at du tar deg tid til å lese bøkene eller ta kursene, sånn at du tilegner deg den grunnleggende kunnskapen og tar den i bruk i egen hage.

3. Lær deg å være kritisk:

Ikke alle råd og tips er tuftet på det jeg kaller "naturens metode". Lær deg til å være kritisk til løsrevne "tips og triks", og vær særlig oppmerksom på råd som henger sammen med bestemte produkter. De hører sannsynligvis ikke naturlig til i hagen din, og stiller du deg spørsmålene «Er dette virkelig logisk?» eller «Er dette til det beste for min hage?», så vil du ofte oppleve at svaret er nei. Da sparer du både tid og penger på å la være å kjøpe produktene, i tillegg til at du får bedre resultat når du begynner å jobbe med hagen på naturens premisser.

Hvorfor læringsmetoden gir resultater

Når du investerer tid i å lære, vurderer rådene du mottar, og noterer ned hva du gjør i hagen, begynner du å se sammenhenger. Du blir mer bevisst på hva som fungerer og hvorfor det fungerer. Dette gir deg muligheten til å justere og forbedre metodene dine fra år til år, noe som igjen gir deg bedre resultater. Mestringen kommer ikke nødvendigvis av at alt går perfekt, men av at du forstår hvorfor ting skjer og hvordan du kan påvirke det.

Det var da jeg leste om bladlus i boka "Den ville hagen", skrevet av bevaringsbiolog Dave Goulson, at jeg forstod hvorfor jeg ikke skal la meg stresse når jeg ser et lite utbrudd av bladlus. For bladlus er favorittmaten til mange insekter, blant annet marihøne (foto: Hanne Slyngstad-Hægeland). 

Fra "prøve-og-feile"-metoden til glede og mestring

Ved å ta i bruk læringsmetoden i hagen, har jeg gått fra å være frustrert over mislykkede forsøk, til å finne glede i hagearbeidet. Jeg opplever nå en mestring som er motivert av forståelsen for hvordan ting henger sammen i naturen. Hagen min er ikke en prestasjonsarena, men et sted for læring, glede og personlig utvikling.

Jeg håper at mine erfaringer kan inspirere deg til å gjøre det samme. Start med å definere hva du ønsker å oppnå, invester i kunnskap, vær kritisk til tips som ikke er logiske, og se på utvikling av hagen som en læringsprosess. Da vil du oppdage at hagearbeid ikke bare er givende, men også utrolig morsomt.

Lytt til podkastepisoden her:

Bli med på vår 5-dagers utfordring

Hvis du er interessert i å lære mer om naturens metode i hagen, inviterer jeg deg til å bli med på vår gratis 5-dagers utfordring. Her får du muligheten til å dykke dypere ned i hvordan du kan bruke naturens egne prinsipper til å skape en sunn og frodig hage. Klikk her og meld deg på, er bærekraftig hagedrift.

Lykke til og husk: Det handler ikke om prestasjon, men om mestring og glede!

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på