VELKOMMEN TIL

bloggen

Planlegg vårblomstringen i høst

Aug 28, 2016

Fyll hagen med løk nå om høsten, så får du vakker blomstring til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sesongen er knapt over før de ivrigste av oss er i gang med å planlegge våren. Med vakker blomstring av høstens løk. Tulipaner og påskeliljer. Scilla og krokus. Snøklokker og ruteliljer. I bed og rabatter. Krukker og kar. Og det beste av alt – du har hele høsten på deg, for så lenge du kan grave i bakken kan du legge løk.   

Hvordan legger du løk?

Å legge løk er en av de herligste hageoppgavene som finnes. Ikke bare er det enkelt, det er ganske fort gjort og du får ti-talls igjen når våren kommer. Bruk en liten håndspade og grav et hull som er 2-3 ganger løkens høyde. Legg løken i hullet og dekk igjen med jord. Det er det hele. Og planter du flere typer løk på samme sted, skal den største løken lengst ned i jorden og den minste øverst.

Plant samme løk i store grupper. Det gjør uttrykket frodigere til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Men et par forholdsregler er det alltid greit å ha i mente. Dersom det er dårlig drenering, kan det være greit å ha litt sand i plantehullet. Løk vil lett råtne hvis den blir stående i søkkvåt jord gjennom en fuktig høst og vinter. En annen ting er gjødsel. Dersom du har generelt god og næringsrik jord, vil løken ha mat nok i massevis. Både når den er i vekst og når den går i dvale. Hvis ikke må du jobbe litt med jorda. Dette er et mer langsiktig arbeid, som ikke bare gagner løken, men også alle de andre plantene du har i hagen din. Et enkelt tiltak du kan gjøre om høsten er å rake sammen løv og legge det rundt plantene i blomsterbedene. Løvet vil i løpet av en snau sesong bli omdannet til jord for plantene, og innen den tid vil det fungere som vinterdekke.

Gå gjerne på salg sent på høsten for å få rikelig med billig løk. Kjøp heller 50 løk av en type enn 10 stykker av fem. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

I krukker og kar

Finn frem det du har av krukker og kar, og plant løk i dem. Da ligger du et hestehode foran sesongen når den første vårsolen titter frem. Fyll 1/3 av krukken med sand, deretter fyller du opp med kompostjord til du er ca. 3 ganger løkhøyden fra toppen. Legg løken ganske tett (litt tettere enn det som står på pakken) og fyll på med jord opp til toppen. La krukkene stå ute til frosten kommer, sett dem deretter inn i en garasje, under et halvtak, eller i et drivhus og la dem stå der til vinteren er over. Når dagene blir lengre tar du krukkene frem i lyset. Begynn så smått å vanne dem, og nyt synet etterhvert som de første skuddene popper opp og blir til vakre buketter av blomster. Og når løken er avblomstret? Ta dem opp av krukkene og plant dem ut i hagen. Fjern frøstanden, men la bladverk og stilker visne naturlig. Da samler de næring til neste års blomstring.

Legg løk i krukker om høsten, så får du vakker blomstring til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Plant løk sammen med sentblomstrende stauder

En oppgave vi hageinteresserte forsøker å oppnå er å ha det vakkert i hagen hele sesongen. Og vissent bladverk etter løkblomstene er ikke noe vakkert syn. Det er imidlertid viktig å la bladene være og kun klippe av blomsterstanden. Dette fordi planten samler kraft til neste års blomstring gjennom bladene i denne perioden. Plant derfor sommer- eller sentblomstrende stauder sammen med løken. Da vil bladverket til staudene være på vei opp og overta blikkfanget, mens bladverket til løken får tid til å visne ned. Noen slike gode plantekombinasjoner er; tulipaner og høstfloks, scilla og peoner, eller hosta og allium. I tillegg til å skjule alliumens visne blader, får den sistnevnte kombinasjonen en ekstra dimensjon når de store kulene ”løfter” bedet opp fra det grønne hostateppet.

Vårblomstrende løk er en ypperlig match med tidligblomstrende stauder. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Tulipaner gjør seg godt i krukker og setter farge på sitteplassen når våren kommer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bruk en plantespade til å grave hull 2-3 ganger løkens høyde. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Legg løken tett og fyll på med jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fyll på med jord til du dekker 2-3 ganger løkens høyde. Vann og vent til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.