VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Tre hagetips for nybegynnere

Jul 09, 2020

Drømmer du om drivhus og frodige blomsterbed, men så vet du ikke hvor du skal starte? Da har jeg noen tips til deg i dette blogginnlegget. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Er du nybegynner og har fått deg hage for første gang? Eller kanskje du har hatt hage i mange år, men så har du flyttet og skal begynne på nytt? Da har jeg noen tips til deg.

For enten du drømmer om drivhus og frodige blomsterbed, eller det er utekjøkken og langbord til venner og familie som har høyest prioritet, så har jeg tre steg du bør følge for å skape den hagen som passer for deg og din familie. 

1. Prioriter de viktigste hageoppgavene 

For mange er hagearbeid selve drømmen, men for en som nettopp har flyttet inn i nytt hus og fått hage for første gang, kan det virke overveldende med alt som skal gjøres både ute og inne.

Dessuten er det ikke sikkert du er blitt "bitt av hagebasillen" ennå, og da er det lett å fokusere på å få huset i stand innendørs først. 

Men mens du pusser opp og kommer deg i orden innendørs, vokser det og gror utendørs. Og i stedet for å la hagen få leve helt sitt eget liv i lang tid, er det tre ting du bør gjøre for å holde litt kontroll: 

Klipp gresset regelmessig

En tett og fin gressplen trenger å bli klippet regelmessig gjennom hele sesongen, og den blir finest hvis du klipper litt og ofte, i stedet for at du tar mye en sjelden gang.

Den bør også ha godt med næring for å holde seg grønn og fin. Hvis du prioriterer disse to tingene vil du klare å holde plenen velstelt, samtidig som du bruker tiden din på andre ting.  

Beskjær hekken

Har du en hekk som rammer inn tomten? Eller kanskje grenser den kun til naboen på den ene siden?

Det første du bør gjøre er å finne ut hva slags hekk det er og hvordan den skal klippes, eller beskjæres. Det er i all hovedsak en ting som bestemmer hvordan du skal beskjære hekken din, og det er hva du ønsker å oppnå.

Dersom du ønsker at den skal få vokse fritt, foryngelsesbeskjærer du (dvs. å fjerne et par av de eldste/groveste grenene helt fra bunnen hvert år).

Men ønsker du at den skal være formklippet, stusser du sidene på den til den har oppnådd ønsket høyde.

Med en riktig klippet hekk, og en tett og fin gressplen, har du to av tre oppgaver i boks.

Hold kontroll på ugresset

Jeg pleier å si "en bøtte om dagen, gjør godt for hagen." Grunnen til det er at regelmessig luking av ugress hjelper deg å holde kontroll, og reduserer behovet for skippertak.

Men hvis du er helt ny vet du kanskje ikke hva som er ugress og hva som er prydplanter? Da tar du bare det du kjenner til, som for eksempel løvetann og skvallerkål.

"En bøtte om dagen gjør godt for hagen", sitat Hanne Slyngstad-Hægeland

Kjenner du ikke til skvallerkål, sier du? Se på bladene på bildet under. Der har jeg luket en bøtte full av blant annet det ugresset. Det er et rotugress som raskt kan bli et problem i hagen din hvis du ikke tar opp kampen regelmessig. 

Luk det ugresset du kjenner, sånn at det ikke får tid til å etablere seg. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Dersom du klarer å utføre disse tre oppgavene, er mye gjort. I alle fall som første steg, sånn at hagen ikke vokser seg ut av kontroll. 

Det neste steget handler om å bli kjent med hagen din. 

2. Bli kjent med hagen din

En ting som går som "hånd i hanske" med oppussing og innflytting, er å bruke tid på å bli kjent med hagen din.

Start med å vente

Ett av de aller beste tipsene jeg har til deg som enten har fått hage for første gang, eller som har flyttet inn i nytt hus og skal starte på en ny hage, er å "starte med å vente".

Med det mener jeg at du skal bruke det første året på å bli kjent med hagen din, og i størst mulig grad unngå hagesentrene. 

Hva?! Unngå hagesentrene?! Ja, i alle fall hvis du ikke har med en konkret handleliste.

For det er så lett å gå i "blomsterfella". Du vet den hvor du blir revet med av alt det som står i fullt flor, og kommer hjem med ting du verken vet hvor du skal ha, som du ikke vet om kommer til å trives, ei heller aner om kommer til å løfte helheten på hagen.

Hvis du flytter inn i en hage tidlig om våren, er det ikke sikkert du vet at det store "buskaset" ved inngangspartiet faktisk er en bugnende duftrose. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Men hvis du får "abstinenser" ved tanken på at du ikke skal gå på plante-shopping, kan du selvsagt fylle krukkene med dine favoritt-sommerblomster.

Det er de store innkjøpene jeg anbefaler deg å utsette til du blant annet vet hva som finnes i hagen fra før. 

For hagene våre er jo i konstant forandring. Hvis du overtar en hage midt på sommeren, aner du ikke hvordan den vil se ut om høsten. 

Og flytter du inn om vinteren, vet du ikke hvordan den snødekte busken i hagen ser ut om sommeren. 

En hage er i konstant forandring. Gi deg selv minst et år før du setter i gang de store prosjektene.

Derfor er mitt beste tips å gi deg selv et helt år før du går i gang med de store oppgavene og plantekjøpene til hagen.

Det er først når du har vært gjennom minimum en hel sesong at du vet konkret hva som finnes av planter i hagen, hva du har lyst å beholde og hva du eventuelt har lyst å skifte ut.

Bruk tid på å observere hagen 

Når du først skal bruke et år på å vente, anbefaler jeg deg å bruke tiden på å observere hagen.

Følg med fra sesong til sesong, kjøp deg en notatbok hvor du skriver ned tanker og idéer som popper opp, og ta masse bilder. Ikke nødvendigvis sånne som du publiserer på sosiale medier, men av hagen som helhet, eller av enkeltvise planter og blomsterbed.

På denne måten blir du godt kjent med hvilke planter du har i hagen din, slik at du unngår impulsive bomkjøp neste gang du er på et hagesenter.

Eller du vil oppdage og gjenkjenne ugressplanter som andre deler erfaringer med i ulike grupper på sosiale medier.

Og for hver gang du blir bevisst en ny plante kan du google den, og lære mer om plantene du har i hagen din.

Se hagen fra flere vinkler

Og når du går rundt og observerer hagen din, så anbefaler jeg at du gjør dette til ulike tider av døgnet og på ulike deler av sesongen.

Ta med deg en stol og sett deg på forskjellige steder. Kanskje har du morgensol på et sted hvor du kan lage en liten sittegruppe? Kanskje har du lyst å ha en hengestol i greinene på det gamle epletreet?

Kanskje ble huset bygget med veranda som er i minst laget for hele din familie. Er det mulig å bygge på verandaen? Eller skal dere tenke helt nytt, og lage en større platting på et annet sted i hagen? 

Ta med deg en stol rundt omkring i hagen, og observer hagen fra ulike vinkler på ulike tider av døgnet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ta deg tid til å tenke gjennom disse spørsmålene og bruk tid på å observere hagen gjennom en hel sesong.

Se hvor lyset kommer, hvor du har lune områder, hvor det er hyggelig å sitte, for da blir det så mye enklere å sette i gang planleggingen.

Og med det har vi kommet til det neste steget, å bli kjent med hagedrømmen din. 

3. Bli kjent med hagedrømmen din

Vet du hvilken hage du drømmer om? Eller er det noe du ikke har tenkt over? "Jeg vet ikke hva jeg skal bruke hagen til", var det en som skrev i en post på en av hagegruppene på Facebook.

Og jeg skjønner henne godt. 

For de av oss som har plantedilla, er det ikke så vanskelig å vite hva vi skal bruke hagen til.

Men for en fersk hageeier som ikke helt har funnet sin egen hage-entusiast, kan jeg forstå at det kan virke overveldende å se alle de flotte bildene som deles i sosiale medier, spesielt om sommeren. 

Men jeg tenker at det å finne ut hva du skal bruke hagen din til, ikke handler om planter.

What?! Ja, jeg vet at jeg kanskje tråkker noen på tærne nå, men jo mer jeg jobber med dette og jo flere kursdeltagere som melder tilbake at de får et nytt syn på hagene sine etter at de har lært "min metode", så er jeg helt overbevist.

Og jeg har en oppgave jeg vil at du skal gjøre før du tenker så mye på en eneste blomst eller plante. 

Beskriv en drømmedag i hagen 

Lukk øynene og se for deg at du har fri og du er i hagen med familien. Hva gjør dere? Leker ungene på gresset, mens du sitter og drikker kaffe i morgensolen?

Eller vandrer du rundt i kjøkkenhagen mens du plukker urter og grønnsaker til dagens middag? Kjenner du duften av grillmat, mens familie og venner setter seg til bords? Kanskje kjenner du varmen fra bålpannen, mens solen går ned bak naboens hus?

Om du noterer dette ned eller bare ser det for deg, bestemmer du selv. Men beskriv hvordan en drømmedag i hagen ser ut, helt uavhengig av hvordan hagen din ser ut i dag.

Og ikke noter en eneste plante. Kun hvordan du ser for deg at du bruker hagen.

Drømmer du om lyden av barnelatter når minstemann leker med vannslangen sammen med far? Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Unngå de klassiske fallgruvene

Grunnen til at jeg mener vi alle, både nybegynnere og mer erfarne hageeiere kan ha glede av å gjøre drømmehage-oppgaven, er fordi det er så enkelt å havne i både "blomsterfella" og "gjøremålsfella".

"Blomsterfella" beskrev jeg litt tidligere i dette blogginnlegget, mens "gjøremålsfella" er den hvor du dykker ned i en oppgave tidlig om våren og ikke kommer opp igjen før høsten nærmer seg slutten. Det er den fella hvor du ikke ser hagen din for bare jobb.

Jeg pleier å si at en hage bør være en forlengelse av huset, ikke av husarbeidet. Og det mener jeg av hele mitt hjerte.

La hagen være en forlengelse av huset, ikke av husarbeidet

For hvis du ikke elsker å grave i jorden, bruk arealet til noe annet enn kjøkkenhage. Og hvis du ikke elsker å stelle med planter, bygg en utestue i stedet for et drivhus.

Uansett; skap et indre bilde av din drømmehage, og la det bildet styre den videre planleggingen.

Lag en plan

Når du har blitt bevisst din egen hagedrøm er tiden inne for å lage en plan. Og det er nå det både begynner å bli gøy og litt utfordrende.

For det å planlegge hage er litt annerledes enn å planlegge oppussing innendørs, rett og slett fordi en hage lever. Og du er ikke "ferdig" i det du har plantet en busk eller et tre. Du har bare såvidt begynt. 

Men så fort du har blitt bevisst på hva du ønsker deg, er det lettere å se hva som mangler for at den hagen du har i dag kan bli til drømmehagen. Enten det er en ny terrasse, et nytt utekjøkken, en ny spiseplass eller et nytt drivhus.

Og når "rommene" er på plass, kan du begynne å pynte dem og omgivelsene rundt dem med planter. 

Vurder hvor mye av jobben du kan gjøre selv, og hva du må sette bort til fagfolk.

Innhent priser og tilbud, og vurder på nytt om deler av jobben kan gjøres rimeligere ved bruk av andre materialer, et mindre drivhus eller å kjøpe spisebordet brukt på finn.no. 

Jo mer detaljert du gjør denne jobben, jo bedre kontroll vil du ha på kostnadene og jo raskere blir jobben gjort når du først setter i gang.

Hvis du er nybegynner i hagen, eller du har fått ny hage, håper jeg dette innlegget har inspirert deg til å se på hagen din med litt nye øyne. Lykke til! 



FB-livesending om hvordan komme i gang i hagen

For noen år tilbake hadde jeg dette som tema for en serie med livesendinger. Det er like aktuelt den dag i dag, så hvis dette er et tema som er aktuelt for deg, kan denne og de andre videoene i denne spillelisten være nyttige for deg.

FB-livesending om hvordan komme i gang i hagen for deg som er nybegynner eller har fått ny hage. Foto/video: Erling Slyngstad-Hægeland

Nyttige linker for deg som er nybegynner:

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på