VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Lag din egen idébank, så blir det enklere å skape drømmehagen

Oct 20, 2019

Mange tenker at hage hører våren og sommeren til, men sannheten er at hage er et helårsprosjekt. Og jo mer du får ut av høsten og vinteren, jo raskere kommer du i gang om våren og jo mer får du ut av sommeren. 

Mitt første tips til deg i denne serien av ting du kan gjøre (både innendørs og utendørs) om høsten og vinteren er; 

LAG DIN EGEN IDEBANK

Vi blir bombardert av tusenvis av inntrykk hver eneste dag, og mange av dem handler om hage. I alle fall hvis du er som meg og er medlem av hagegrupper på Facebook, følger hagefolk på Instagram og har dine egne tavler på Pinterest. 

Men det var først da jeg begynte å bli bevisst på hvilke bilder jeg likte og ikke likte, at jeg så hvordan jeg kan ha nytte av dette i egen hage. 

Derfor anbefaler jeg deg å lage en notatbok, enten den er fysisk eller digital, til å notere stikkord ved ulike bilder, hager, planter, etc. som du ser går igjen i det du liker og ikke liker. Kanskje er det fargene, materialene eller formene som du liker spesielt godt og kan bruke i egen hage. Eller du avdekker en ny trend du ikke synes noe om. 

Ta Pinterest-testen

Av de ulike sosiale mediene har jeg fullstendig falt for Pinterest. Jeg liker at jeg kan systematisere bilder på tavler og bruke dette aktivt når jeg skal skape min egen drømmehage. Og jeg anbefaler deg å ta det jeg kaller "Pinterest-testen". Den går sånn som dette:

  1. Sett timeren på mobilen på fem minutter
  2. Velg et tema som du pinner på (farge, blomster, drivhus, uterom, e. l.)
  3. Pinn helt ukritisk til klokken ringer
  4. Gå tilbake til tavlen og se hvordan den ser ut. Får du noen aha-opplevelser? 

Her er litt av min idétavle da jeg pinnet på temaet "uterom". Vi skal "ommøblere" egen hage i årene som kommer, og for å være helt sikker på hvordan vi ønsker at hagen skal se ut når den er ferdig, gir denne tavlen en pekepinn på hvilken hage jeg drømmer om. 

Så, finn frem mobilen og gjør Pinterest-testen, eller finn frem en notatbok hvor du kan skrive ned hvilke tanker du gjør deg omkring ulike bilder. Hva liker du? Og hva liker du ikke? 

Hvorfor skal du gjøre denne øvelsen? Jo, fordi det å skape sin egen drømmehage handler mer om bevisstgjøring og inspirasjon enn noe annet. Derfor er de mørke høst- og vinterkveldene helt supre til å la seg inspirere både av egen og andres hager.  

Lykke til!

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.