Hvordan skape en lettstelt hage?
Oct 28, 2024Drømmen om en vakker hage trenger ikke å bety uendelige timer med luking, vanning og stussing. Det handler om å jobbe smart og ha en langsiktig plan for å skape den vakre, frodige og lettstelte hagen som passer inn i en travel hverdag.
Men hva betyr egentlig "lettstelt"? Her finnes det ingen fasitsvar, og det kan variere mye fra person til person. I dette blogginnlegget skal jeg gi deg noen tips til hvordan du kan utvikle din hage til å bli akkurt så lettstelt som du ønsker det. Dette har jeg snakket om i ukens episode av podkasten "Hagedrømmen" som du kan høre her:
Hva betyr lettstelt for deg?
Det første du må gjøre er å definere hva "lettstelt" betyr for deg. For noen handler det om å bruke så lite tid som mulig i hagen, mens andre synes hagearbeidet er en god måte å koble av på. Uansett hva det betyr for deg, er det viktig å tenke gjennom noen grunnleggende spørsmål:
1. Hvor mye tid har du til rådighet?
Enten du elsker å være ute i hagen eller du synes det er litt mer en nødvendighet enn glede, er det viktig å være realistisk med hvor mye tid du faktisk har. Hvis du har en hektisk hverdag, kan det være en idé å fordele hagearbeidet utover sesongen, slik at det ikke oppleves som stress. Kanskje kan du sette av litt tid om høsten, sånn at du reduserer presset neste vår noe. Eller du kan baserte hagen din på flerårige vekster som ikke krever så mye av deg i løpet av sesongen.
2. Når bruker du hagen mest?
Har du en hytte som gjør at du er mye borte fra hjemmet om sommeren, eller reiser du ofte bort når du har ferie? Forsøk å utvikle hagen sånn at den er hyggelig å være i når du er hjemme og har tid til å nyte den. Kanskje skal du fokusere på vår- og høstblomstrende planter hjemme, og ta med de sommerblomstrende vekstene på hytta.
Asparges er en plante som du høster av på forsommeren, og som ikke krever så mye annet utover sesongen enn regelmessig vanning og påfyll av jorddekke (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
3. Hva liker du å gjøre i hagen?
Det er helt greit å si at du ikke liker de vanligste hageoppgavene som å luke, vanne eller gjødsle. Så hvorfor ikke legge til rette for at du slipper det? Planlegg hagen slik at den fungerer for deg i hverdagen. Hvis du elsker å plante, men ikke liker å luke, kan du for eksempel bruke jorddekke for å hindre ugress. Da slipper du å luke i det samme bedet flere ganger i løpet av sesongen, og du kan bruke tiden på noe du virkelig liker. I tillegg vil jorddekke reduserer fordampning fra jorda som gjør at du ikke trenger å vanne så ofte. Og som om ikke det var nok, vil mikroorganismene i jorda omdanne jorddekket til næring for plantene, sånn at du heller ikke trenger å gjødsle så ofte.
Det er dette jeg kaller "kinderegg-effekten" eller "3-for-1"-oppgaver i hagen. Du gjør en ting som gir flere resultater, og det er det jeg mener med å være lettstelt.
Tips for en lettstelt hage
Når du har definert hva lettstelt betyr for deg, kan du begynne å tenke på hvordan du kan gjøre hagen mer funksjonell og enklere å vedlikeholde. Her er noen av mine beste tips:
1. Flerårige planter er gull verdt
Flerårige planter, som stauder, busker og trær, er en hageeiers beste venn når målet er en lettstelt hage. De kommer tilbake år etter år, krever lite vedlikehold, og gir mye glede uten at du må plante på nytt hver sesong. I kjøkkenhagen kan du for eksempel ha rabarbra, bærbusker og asparges – planter som gjør seg selv nesten.
Det er også smart å samle mange av samme type plante på ett sted, spesielt gjelder dette stauder. Det gir et fantastisk frodig inntrykk, samtidig som plantene "støtter hverandre" under bakken. Visste du at de gjenkjenner sine "slektninger" på røttene? Det gjør at de bruker mindre energi på å konkurrerer om ressursene nede i jorden, og mer energi på veksten over bakken - til glede både for dem og for deg.
Snøballbusk og rhododendron er to flerårige busker som krever lite, og som gir farge og frodighet til hagen. Og når du jobber med en helhetlig plan, kan du sørge for at de i tillegg får en eller flere tilleggsfunksjoner som skjerming eller å skape le i hagen din (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
2. Bruk jorddekke for å spare tid og arbeid
Bar jord er som en invitasjon til ugress! Derfor dekker jeg alltid bar jord med det jeg har av gressavklipp, blader, kvister, greiner og løv. Jeg kutter det bare opp i mindre biter, blander det sammen og hiver det innunder busker og trær, rundt planter i kjøkkenhagen og i blomsterbed. Som nevnt over holder dette ikke bare ugresset unna, det bevarer også fuktigheten i jorden og det omdannes av mikroorganismene til næringsstoffer til plantene.
Over tid gir dette en levende, god jord som gir deg sunnere og frodigere planter, og som igjen gjør hagen lettstelt.
Når jeg har lukt et område dekker jeg det med jorddekke, slik at jeg unngår å måtte luke det samme området flere ganger i løpet av sesongen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
3. Samle bedene dine – unngå små øyer
Flere små "øyer" av blomsterbed i hagen er mer arbeidskrevende enn få, store bed. Derfor har jeg ikke lenger sånne "blomsterøyer" spredt utover plenen, men har samlet beplantningen i større grupper. Det blir både mer oversiktlig og lettere å vedlikeholde.
Et fint utgangspunkt er å samle beplantningen som innramming av soner i hagen, det vil si rundt sitteplassen, rundt kjøkkenhagen, eller på tomtegrensen mot naboer eller som skjerming fra en trafikkert vei. På den måten får du åpnet opp bruksarealer i hagen, samtidig som du skjermer, rammer inn og skaper le av en tett og frodig beplantning.
4. Planlegg for ferie
Hvis du har kjøkkenhage, er det viktig å planlegge når du skal høste. Mange sommergrønnsaker krever daglig stell, men du kan for eksempel velge vekster som er klare til innhøsting før du drar på ferie, eller etter at du er hjemme igjen. På den måten slipper du å bekymre deg for at alt går til spille mens du er borte.
Urter, som for eksempel bladpersille, er fine å ha i kjøkkenhagen fordi du kan høste av dem både tidlig og sent på sesongen. Og hvis du har store tuer av en type, kan du grave den opp og ta den med til kjøkkenhagen på hytta for å ha den tilgjengelig hele sommeren (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
5. Sett klare grenser for hva du vil bruke tid på
Dette er kanskje mitt viktigste tips: Unngå å bruke tid på det som ikke tar deg nærmere din hagedrøm. Det kan være fristende å kjøpe planter på tilbud eller impulsivt legge til noe nytt i hagen, men hvis det ikke passer inn i planen din, kan det ende opp med å gjøre hagen mer arbeidskrevende enn nødvendig. Fokuser på det som virkelig gir deg glede og som tar deg nærmere visjonen om din lettstelte drømmehage.
Ta kontroll over din egen hagedrøm
En lettstelt hage handler om planlegging, helhet og å finne en balanse mellom glede og arbeid. Hvis du har lyst til å komme enda nærmere din drømmehage, vil jeg anbefale deg å bli med på min femdagers utfordring! Her vil du få konkrete tips for å skape en hage som er tilpasset både din livsstil og dine hagedrømmer. Du kan melde deg på ved å klikke her.
Husk, en hagedrøm starter i hodet. Alt skapes to ganger – først som en idé, og deretter i virkeligheten. Når du planlegger for en lettstelt hage, legger du grunnlaget for mange år med glede og ro i din egen drømmehage. Jeg håper du har blitt inspirert til å se på hagen din med nye øyne, og at du kanskje allerede har noen ideer til hvordan du kan gjøre din egen hage litt mer lettstelt.
Klikk her for å høre ukens podkast-episode hvor jeg snakker om nettopp dette: