VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hvordan lage bærstiklinger

Apr 25, 2024

Å lage stiklinger har etter hvert blitt en av mine favoritt-oppgaver i hagen. Det er veldig enkelt og du får raskt nye planter - helt gratis. 

Men, hva er egentlig en stikling?

En stikling er helt enkelt et skudd eller en stilk som setter røtter, og med det blir en ny plante.

Du kan sette stiklingene enten i vann eller i jord, og en tommelfingerregel er at grønne, urteaktige stiklinger raskt danner røtter i vann, mens vedaktige stiklinger bruker lenger tid på å danne røtter og derfor bør settes i jord.

Når kan du ta stiklinger av bærbusker?

Det beste tidspunktet er å ta stiklinger samtidig som du beskjærer bærbusken. Jeg pleier ofte å si at "beskjæring og stikling er to sider av samme saks", fordi du lager stiklinger av avklippet. 

Beskjæring av bærbusker kan gjøres tidlig vår før knoppene våkner til liv, eller etter at du har høstet bærene på sensommer/tidlig høst. Jeg anbefaler å gjøre det om våren, fordi planten er "programmert" til å våkne til liv på den tiden, og det kan derfor være enklere å få stiklingen til å danne røtter på denne tiden av året. 

Hvis du tar stiklingene om høsten derimot, bør du vurdere å overvintre dem frostfritt dersom de nye skuddene er små og sarte når vinteren setter inn.

Hvordan ta stiklinger av bærbusker?

Det er veldig enkelt å ta stiklinger av bærbusker, og som nevnt anbefaler jeg deg å gjøre det samtidig som du beskjærer buskene.

1. Kutt en av de eldste greinene helt nede ved vekstpunktet. 

Bærbusker i ripsslekten (Ribes) som rips, solbær og stikkelsbær, beskjæres etter foryngelsesmetoden. Det betyr at du fjerner en eller flere av de eldste greinene helt nederst ved bakken, slik at den stimuleres til å skyte nye greiner. 

Da vi flyttet ripsbusken benyttet vi samtidig anledningen til å beskjære den (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

2. Bruk den yngste delen av greinen til stiklingen

Etter at greinene er beskåret kan du velge den eller de delene av greinene som du ønsker å lage stiklinger av. Det er best å bruke de yngste skuddene, det vil si den tynneste delen av greinen som også har den glatteste barken.  

Vurder hvilke deler av greinen du skal lage stiklinger av (foto: Erling Slyngstad-Hægeland). 

3. Klipp av den delen du ønsker å bruke som stikling

Klipp av skuddet under en knopp eller over en greinvinkel. 

Klipp av skuddet under en knopp eller over en greinvinkel (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

4. Lag et snitt i barken på vedaktige stiklinger

For at stiklingen lett skal skyte røtter, kan du lage et snitt i barken på vedaktige stiklinger (dette gjør du ikke på grønne, urteaktige stiklinger). Det gjør at stiklingene enklere kan skyte røtter ut fra snittet. 

Bruk en kniv til å lage et snitt i barken, slik at stiklingen lettere danner røtter (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

5. Klipp av toppskuddet og fjern evt. blomsterknopper

I mitt tilfelle hadde busken allerede begynt å skyte nye skudd og blomsterknopper før jeg rakk å beskjære den. Derfor fjernet jeg blomsterknoppene slik at stiklingen ikke skulle bruke energi på dem. I tillegg fjernet jeg toppskuddet, sånn at knoppene langs stilken "våkner" og skyter ut nye blader over jorden og røtter nede i den. 

Klipp av toppskuddet og fjern blomsterknoppene (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

6. Fyll en potte med sandblandet jord

Finn frem en relativt stor potte som du fyller med sandblandet jord. Du kan gjerne ha litt sand i bunnen, men det er ikke avgjørende. Unngå å bruke nygjødslet jord, fordi stiklingene skal etablere røtter uten å svi dem. 

Fyll en potte med sandblandet jord (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

7. Sett stiklingen langs kanten av potten

Sett stiklingene langs kanten i potten. Da får de kontakt med jorden, men det også dannes luftlommer mellom jorden og kanten av potten slik at stiklingen unngår å råtne før den får etablert røtter.

Sett stiklingene langs kanten i potten (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

8. Sett mange stiklinger i samme potte 

Når du først tar stiklinger, anbefaler jeg å ta mange med en gang. For det første fordi dette er en enkel måte å lage mange nye planter på, og for det andre at ikke alle alltid danner røtter. 

Sett stiklingene langs kanten, samt noen midt i. Da har de litt plass å vokse på når de danner røtter, samtidig som de ikke er i direkte konkurranse med hverandre i den tidlige fasen. 

Lag mange stiklinger når du først er i gang (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

9. Vann lett så jorden blir fuktig

Etter at stiklingene har fått sin plass i jorden vanner du lett sånn at jorden blir fuktig uten å bli sørpete.  

Vann lett slik at jorden blir fuktig (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

10. Dekk stiklingene med en plastpose eller minidrivhus

Dekk deretter potten med en plastpose, en dyrkingskasse eller et minidrivhus. Hele hensikten er å holde på fuktigheten i luften, mens stiklingene bruker kreftene sine på å danne røtter nede i jorden. 

Klipp hull i hjørnene på en plastikkpose og trekk over stiklingene. Sett en pinne i midten av potten for å holde posen oppe (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Du kan også sette stiklingene i et minidrivhus (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

11. Fjern plasten når stiklingene skyter nye skudd

Et tegn på at røttene begynner å utvikle seg er at stiklingene skyter nye skudd og blader. Når du ser de hvite røttene stikke ut av hullene under potten kan du potte dem om til enkeltvise potter.

Når stiklingene begynner å skyte nye blader og skudd, kan du fjerne plastposen eller lokket på minidrivhuset (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

12. Plant stiklingene ut i hagen

La småplantene vokse seg litt større i pottene, og plant dem deretter ut på voksestedet. 

Når stiklingene får litt størrelse kan du plante dem ut i hagen, kanskje som en ren bærhekk (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Dette er stegene jeg selv bruker når jeg lager stiklinger av planter. Men som nevnt, hvis du tar stiklinger av urter, for eksempel basilikum, kan du sette dem i et vannglass som du plasserer lyst, men ikke i direkte sollys. Når de stiklingene skyter røtter kan du potte dem om i egne potter. 

Se video om å ta stiklinger 

Inne i vår medlemsportal "Hobbygartnerskolens Hageunivers" har vi laget en egen video hvor vi viser prosessen. Hvis du har lyst til å se denne, samt andre temabaserte kurs og leksjoner kan du lese mer og melde deg inn i vår medlemsportal her

Du kan også lese mer om dette og få alle mine beste tips til dyrking og stell av planter i kjøkkenhagen i vår nye bok, "Kjøkkenhagen". Klikk her for å bestille den hos Norli

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.