VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hvordan få hagen til å blomstre hele sesongen

Apr 13, 2017

 ”Jeg sliter med å få hagen til å blomstre hele året” er en tilbakemelding jeg ofte får når jeg spør hvilke utfordringer folk har i hagene sine. Og det er ikke så rart, for det er lett å bli blendet av det blomsterfloret som er på hagesentrene, i blogginnlegg og på sosiale medier – akkurat nå. 

Tenk motsatt – rett blikket mot neste sesong

Så fort du får deg hage er det så lett å gå i ”oppgavefellen” og la seg fange av alle gjøremål du må se å få gjort – akkurat nå. Og i våre dager oversvømmes nettet av ulike tips til hvordan du kan gjøre ditt og lære datt.

Men ta deg selv tid til å løfte blikket. Og tenke neste sesong. Eller til og med motsatt sesong. Planlegg sommer og høst når det er vår. Eller vår og sommer, når det er høst.

For selv om hagesentrene alltid har store, flotte planter i fullt flor som du kan sette rett i jorda og nyte synet av, så er det lett å miste oversikten. Og dermed ender blomstringen i hagen opp med å avhenge mer av når du er på hagesenteret, fremfor å være på bakgrunn av dine ønsker og hagens rammebetingelser.

For å få vakker, frodig blomstring med høstfloks på sensommeren, må du tenke motsatt - og plante floksen som mindre stauder om våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ta bilder av hagen hele året

”Men hvor starter jeg”, tenker du kanskje? Jo, der har jeg en anbefaling; Start med å ta bilder av hagen din. Akkurat nå. For om et halvt år vil du ikke huske i detalj hvordan det så ut.

La oss bruke løkblomstringen som et eksempel. Når våren kommer, flommer nettet over av bilder fra hageeiere som har lykkes med løkblomstringen. Men det ser kanskje ikke sånn ut hos deg. Det er imidlertid ikke så lett å gjøre noe umiddelbart med dette, for vårblomstringen planlegges om høsten. Og når høsten kommer, husker du kanskje ikke helt hvor det var blomstring i vår. Dessuten kan du ha stauder eller andre planter som nå står i full blomst, og det er vanskelig å se for seg den brune vårhagen.

Det er da hagebildene kommer til sin rett. Hent dem frem igjen, og bestem deg for hvor du vil ha vakker vårblomstring, som for eksempel i solhellingen der snøen går først. Eller i staudebedet, for å utkonkurrere ugresset om våren.

Ta bilder av hagen og bedene hele året. Slik ser vårt drivhus ut tidlig på sommeren. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland.

Mens sånn ser det ut i midten av juli. Nesten ikke en blomst i sikte, men så kommer det i rikt monn igjen i august. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland

Lag en planteønskeliste

For å sikre et planteutvalg som bidrar til blomstring hele sesongen, anbefaler jeg deg å lage en planteønskeliste.

Hver gang du kommer over en plante du liker, få den ned på listen. Så kan du senere rydde opp og stryke de som av en eller annen grunn ikke passer inn, enten det er på grunn av bedet som helhet, eller det er klimaet i hagen din.

Notér både navn, blomstringstidspunkt, høyde, hvilke lysforhold planten trenger og andre egenskaper den har. Og ta den med deg neste gang du er på et hagesenter.

For det er nå engang sånn, at hagesentrene er sesongbaserte. De tar inn mye varer om våren, og supplerer utover sommeren og høsten med planter som er i fullt flor ”akkurat nå”.

Men har du med deg planteønskelisten din, vet du hva du skal ha. Både av planter som blomstrer til ulike tider av året, men også som passer til de ulike bedene du har i hagen. 

Det tar noen år før du får klematisen (clematis rubens montana) så stor som dette. Men dersom du ønsker en vårblomstrende klatreplante, er denne et "must" på planteønskelisten. Den blomstrer i mai/juni, er herdig opp til H3, og ønsker å stå i full sol eller halvskygge. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bestill vår gratis planteønskeliste her

Se FB-live sending om dette temaet:

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.