VELKOMMEN TIL

bloggen

7 tips for å bli kvitt brunsnegler

Sep 10, 2017

Sneglene rasper opp maten med sin rue tunge. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

En ubuden gjest i hagen

Du kjenner kanskje til den? Denne brune, ekle karen som byr på problemer rundt omkring i hagene våre. Brunskogsneglen, iberiasneglen eller mordersneglen, som han også kalles. For det er sånn det ofte føles. At alt han kommer i kontakt med, smuldrer opp og dør. Det er nettopp derfor du skal hente frem rovdyret i deg, og gå på jakt i egen hage. For uansett hvilken metode du velger for å bli kvitt problemet, så er det deg og din innsats det hele kommer an på.

Sneglene etterlater seg et slimspor som de andre sneglene følger i jakt på mat, gjemmesteder eller make. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sneglenes plass i hagen

Det er jo litt synd i grunnen, at sneglene har fått et så dårlig rykte bare på grunn av en kar. For de fleste sneglene som finnes naturlig i vår fauna, har en viktig oppgave. Nemlig å bryte ned dødt materiale og frigjøre næringsstoffer til plantene. Men så finnes det altså en bråkmaker.

Til tross for navnet, kommer brunsneglen opprinnelig fra Frankrike. Og fordi snegler trives best i et kjølig og fuktig klima, så er de ikke et stort problem sydover i Europa. Det er først når den kommer til vårt klima i nord, at den virkelig får boltre seg.

Vi har omlag 100 ulike sneglearter i Norge. Noen med hus, andre uten. Og de fleste har en nyttefunksjon i hagene våre. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Sosial snegle med mange etterkommere

Og det er det den virkelig gjør. I motsetning til sin artsfrende boasneglen, er brunsneglen ”sosial”. Den kan opptre i store mengder på liten plass, faktisk så mange som 50 stykker på en kvadratmeter. 

Det største problemet er imidlertid sneglens evne til å formere seg. Den parrer seg på sommeren, og fra sensommeren til langt ut på høsten kan den rekke å legge inntil 3-400 egg! Eggene legges i klynger av 20-30 egg, og det er småsneglene som overvintrer til neste år. Nettopp derfor er det så viktig, ikke bare å fjerne de store sneglene, men også å fjerne egg og små snegler utover høsten.

Brunsneglen legger eggene sine i klynger á 20-30 egg, og kan legge så mange som 3-400 egg på en sesong. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

7 tiltak for å bli kvitt sneglene: 

1. Rydd og plukk

Tenk forebygging gjennom hele sesongen, og ta regelmessige turer rundt i hagen for å plukke både store og små snegler. Rydd vekk potensielle gjemmesteder, som hauger med hageavfall, steiner, materialer, og lignende. Selv klipper jeg sneglene i to og graver dem ned.

Rydd vekk hauger med stein og andre materialer som gir sneglene naturlige gjemmesteder. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

2. Dusj med nematodevann

Nematoder er små parasitter, eller rundormer, som sammen med bakterier dreper de små sneglene. Middelet kjøpes på hagesentrene, løses opp i vann og dusjes ut på steder du vet det finnes snegler. De største sneglene, de som er over 1 centimeter, tåler dessverre nematodene, så det er de minste som er mest sårbare. Derfor anbefales denne metoden om våren og høsten når sneglene er små. Best effekt oppnår du på dager det ikke er for tørt eller for kaldt. 

Dusj med nematodevann på steder og under planter du vet sneglene finnes. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

3. Lag feller

Legg en uthult appelsin, noen store blader, et par steiner med hulrum under seg, eller lag andre steder sneglene kan gjemme seg. Dette er spesielt effektivt på solrike dager eller i solrike perioder. Ta regelmessige kveldsrunder for å plukke de sneglene som har funnet frem til gjemmestedet. Du kan også lage ulike øl- eller melkefeller, legg bare fellene ca 1 cm over bakken, så ikke andre nyttige småkryp ryker med i fellene. Det finnes også en rekke feller å få kjøpt i butikkene, så her må du bare prøve deg frem. 

Lag feller for sneglene. Som for eksempel å fylle en halv melkekartong med øl og grave den ned i jorden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland  

4. Legg hindringer

Sneglene tåler ikke å tørke ut, derfor kan du legge ut ting sneglene ikke vil krype over. Eksempler på det er eggeskall, furunåler, kokosnøttskall eller grov sand. Eller kaffegrut. Husk bare at etter et regnskyll vil effekten forsvinne fra en del av disse hindringene. I tillegg finnes det kobbertape å få kjøpt som du kan feste rundt krukker og pallekasser, for å hindre at sneglene kryper opp i matfatet ditt.

Lag hindringer for sneglene rundt plantene, som f. eks. eggeskall. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

5. Ta vare på de naturlige fiendene

De små sneglene og eggene har flere naturlige fiender. Dersom du har hagedam, er både frosker, padder og fugler blant dyrene som spiser egg og de minste sneglene. Under hekker og blomsterrike planter, finner du i tillegg løpebiller og andre naturlige fiender.

For ikke å snakke om boasneglen, eller leopardsneglen. Med sitt karakteristiske gråbrune mønster, er den lett å kjenne igjen blant sneglene. Fordelen med boasneglen er at den, i motsetning til brunsneglen, er territorial. Den forsvarer sitt område, og i tillegg til å spise både eggene og de små brunsneglene, opptrer den ikke i så store mengder som brunsneglen.

Ta vare på denne karen, han jakter de små brunsneglene for deg. Foto: Adobe-Stock

Den siste store naturlige fienden er deg. Og det er du som må påta deg ansvaret for å bli kvitt de store brunsneglene. De har nemlig ikke så mange naturlige fiender, og det er derfor det er så viktig at du  er deg ditt ansvar bevisst og går på sneglejakt så fort du ser at du har fått denne ubudne gjesten inn i hagen din.

Klipp sneglene i to og grav dem ned i jorden. Da brytes de ned på lik linje med annet dødt organisk materiale. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

6. Kjemisk

Selv er jeg ikke tilhenger av å bruke kjemiske produkter i hagen, og tatt i betraktning at problemet ikke er så stort i vår hage, holder det med de naturlige metodene. Men for de som virkelig har store snegleproblemer i sin hage, er de kjemiske produktene basert på jernfosfat et alternativt tiltak. Også de fungerer best på de små sneglene, men bruker du det utover høsten, kan du redusere antall individer som overvintrer og lager problemer til neste år.

De kjemiske produktene inneholder et stoff som virker tiltrekkende på sneglene. Sneglene spiser middelet, får en metthetsfølelse, og gjemmer seg bort før de dør. Jernfosfat er skadelig også for andre snegler, men skal ikke være skadelig for andre dyr. Behandlingen bør imidlertid gjøres etter regnvær og ikke spres på en måte som gjør at fugler forsyner seg av det.

Let etter snegler under de plantene du vet at brunsneglen er glad i, som for eksempel hosta. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

7. Velg planter sneglene ikke liker

Og det er her vi er ved kjernen av problemet. Dersom du vil redusere snegler i hagen, finnes det en rekke planter sneglene ikke liker, blant annet marikåpe, roser, alunrot og rhododendron. Men i stedet for å ramse opp en hel rekke her i selve bloggposten, har vi laget en egen liste du kan laste ned. Klikk på linken under, så finner du listen.

Alunrot er en av plantene sneglene ikke liker. Sjekk ut listen over "sneglefrie planter" og fyll opp hagen din med planter som får lov å stå i fred for denne skadegjøreren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Last ned vår oversikt over sneglefrie planter

Se også vår livesending om brunsnegler, og abonner gjerne på vår YouTube-kanal, så får du beskjed når nye filmer legges inn.

Film/foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland
Kilder: NIBIO og ”Smådyr i hus og hage” v/Lars-Henrik Olsen og Jakob Sunesen

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.