VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hannes hagevettregler

Apr 05, 2023

Visste du om hagevettreglene? Ha-ha, ikke jeg heller – men jeg ble så inspirert av fjellvettreglene nå i påsken, at jeg i starten av en ny sesong fikk lyst til å lage min hageversjon av disse rådene.

Du står naturligvis helt fritt til å like dem eller ei, og da kommer vi til det første poenget – nemlig å finne sin egen hageentusiast.

Kjøkkenhagen begynner å ta form slik jeg ønsker at den skal se ut (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland) 

HANNES HAGEVETTREGEL NR 1: Finn din egen hageentusiast!

For nå på denne tiden er det så lett å bli overveldet av alle som er så flinke, alle som rekker over alt, og alle som har så «grønne fingre».

Hvis du kjenner på det samme, så har jeg tre ting du skal huske på:

  1. Det finnes ingen «alle andre». Vi er alle enkeltindivider som lykkes med noe, og mislykkes med noe annet.
  2. Vi er alle på vår egen hagereise, og alle har startet som nybegynner – uansett hvor erfarne vi oppleves.
  3. I tillegg er hagene våre unike, med ulike utfordringer og muligheter, noe som gjør sammenligningen med andre enda vanskeligere.

Derfor er tanken med denne første hagevettregelen å la seg inspirere av andre, men å finne sin egen hageentusiast.

En enkel måte å gjøre det på er å stille deg selv noen spørsmål:

  • Hva har du lyst til å bruke tid på i hagen?
  • Hva gir deg glede?
  • Hva føler du at du mestrer?
  • Og hva har du lyst til å utfordre deg selv på?

Det er i svarene på slike spørsmål at din «hageglede» finnes, enten du er nybegynner eller mer erfaren som hageeier.

Har du funnet din egen hageentusiast?

HANNES HAGEVETTREGEL NR. 2: Husk at hage er en prosess​​​​​​​​​

«Har du før- og etter-bilder?» er et spørsmål vi ofte får når vi holder kurs og webinarer. Og da er svaret mitt som regel «nei».

For i naturen (... og dermed også i hagene våre) finnes det ikke «før» og «etter». Kun «underveis». Og de bildene kan jeg vise deg mange av ... 😂🤣💚

Og etter mitt skjønn er det de som er de viktigste. For hage er en prosess, og det du gjør i dag, ser du kanskje ikke resultater av før lenger ut på sesongen - eller om et år eller to eller 10.

Så dagens tips handler om å akseptere prosessen, og ta et lite steg hver dag - eller hver uke - mot det du drømmer om å skape en dag i fremtiden.

Og for å unngå å miste motet underveis, kan du ta bilder.

Kanskje ikke sånne som du vanligvis publiserer i sosiale medier, men sånne som du kan ha til senere som viser fremdriften du har hatt i hagen din.

Når du tar bilder flere ganger fra det samme stedet, og du gjentar dette år etter år - da får du etterhvert en bildekavalkade som viser deg hvor mye du har fått til.

Og selv når prosjektet er «ferdig» fra din side, har naturen bare så vidt begynt. Da vil du se at beplantningen blir frodigere og frodigere fra år til år, som igjen vil gi deg nye motiver å fylle på med i bildekavalkaden din.

Min påstand er at det er denne type fremgang og mestring som gir hageselvtilliten et lite lykkehopp, og som forer entusiasten i deg til å tørre å ta nye steg på din hagereise.

Har du noen prosjekter i din hage som er "underveis", sånn som vår nye uteplass?

Underveis-bilde 1: Før gravemaskinene kom og fjernet den smale verandaen, drenerte rundt huset og la fundamentet til den nye uteplassen. (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Underveis-bilde 2: Den nye uteplassen begynner å ta form. (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

HANNES HAGEVETTREGEL NR. 3: La hagen være en forlengelse av huset, ikke bare av husarbeidet!

Visste du at hage egentlig ikke er min hobby? Vel startet jeg ut med å få «blomsterdille» jeg som mange andre, men jeg forstod tidlig at det egentlig ikke var blomstene det handlet om. 

Derfor heiv jeg meg over alle oppgavene som skulle gjøres, og trodde at bare jeg fikk kontroll på dem – da skulle jeg bli en ekte hageentusiast. Men nei, heller ikke det trigget den oppriktige hagegleden. 

Det var da jeg forstod at hagen – for meg – er en del av livet, at jeg fant min indre hageentusiast. Med andre ord er hagen for meg en forlengelse av huset, ikke bare av pynten og arbeidsoppgavene. 

Og da jeg traff arkitekt Nina Klungsøyr og hun lærte meg «verb-oppgaven», falt brikkene på plass. 

Da forstod jeg at hage ikke bare handler om å plante, grave, gjødsle og klippe. Hage handler like mye om å hvile, spise, leke og lese.

Akkurat sånn som vi lever innendørs. Der vi både vasker, rydder og pynter, parallelt med at vi spiser, prater, hviler og leker. Og det er det jeg mener med å la hagen være en forlengelse av huset.

"Jeg er ikke et sånt hagemenneske, skjønner du" er en setning jeg ofte hører. Min tolkning er da at de har "feil" fokus. De har fokus på arbeidet i stedet for på opplevelsene. 

Opplevelsene av å være sammen med familie og venner, sole seg, lese en bok, eller spise nyplukket rips mens du slapper av i hengekøyen.

Så - er din hage en forlengelse av huset? Eller av husarbeidet? 

Hvis du har lyst til å lære mer om verb-oppgaven finner du Hageplankurset på kurssiden vår, eller du får det inkludert i de to månedenes medlemskap som du får tilgang til i Intensivkurspakken som vi har et påsketilbud på akkurat nå.

Hva er vel en bedre sommersyssel enn å spise selvplukket rips mens du slapper av i hengekøyen! (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

HANNES HAGEVETTREGEL NR. 4: Lytt til erfarne hagefolk!

I dag skulle hagevettregelen handle om noe helt annet, men jeg fikk en mail som gjorde at jeg ombestemte meg. For da jeg åpnet innboksen i ettermiddag fikk jeg en klar melding. Mine litt «lettbente» hagevettregler var feil!

Så, jeg må bare krype til korset (... hvis det er lov å si i disse dager 😂), og beklage at jeg ikke sjekket Miljødirektoratets hagevettregler før jeg heiv meg over idéen om å lage mine egne. Derfor takker jeg for mailen fra Karl, og deler Miljødirektoratets fire hagevettregler her:

  1. Bli kjent med hagen din
  2. Ikke del planter ukritisk med andre
  3. Unngå at planter rømmer
  4. Kast hageavfallet ditt riktig

Og bare så jeg er tydelig – dette er jeg helt enig i! 🥰🙏💚

Det er derfor vi i våre kurs og medlemskap oppfordrer til å være en bevisst hageeier som planlegger kjøp av planter ved å jobbe med sin egen hageplan. Som bevisst velger planter som har flere funksjoner, slik at de i tillegg til vakker blomstring kanskje er spiselige, duftende og insektvennlige. Eller at plantens vekstform gir noe ekstra, som skjerming for innsyn, le for vind, eller skaper høyde i hagen. Og som stryker planter av listen dersom de i Artsdatabanken er registrert med "svært høy risiko" for spredning, slik som praktmarikåpe (Alchemilla mollis) er.

Men ettersom jeg altså mener at hagelivet handler om så mye mer enn bare planter, fortsetter jeg i morgen med mine «lettbente» og forhåpentligvis inspirerende hagevettregler for deg som ønsker å få mer ut av hagen din i år enn du kanskje har gjort tidligere sesonger.

Praktmarikåpe (Alchimella mollis), er en av plantene Miljødirektoratet sikter til når de i sine hagevettregeler anbefaler oss å unngå planter som lett sprer seg utenfor hagegjerdene våre. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Og hvis du altså har lyst til å lære mer om hvordan du jobber så systematisk med planter som jeg nevner over, kan du klikke her og sjekke ut påsketilbudet på vårt Intensivkurs, inklusive Jordkurset.

HANNES HAGEVETTREGEL NR 5: Tenk motsatt

Synes du hage er dyrt? Og så ønsker du å gjøre den mer lettstelt? Da passer dagens hagevettregel bra for deg. For jeg har lyst til å invitere deg til å snu fokus fra «instant gardening» til langsiktig utvikling. Og hva mener jeg med det?

Jo, i dag lever vi i en tid hvor alt skal gi raske resultater. Vi ser på TV-programmer som fikser hagen på fire dager, vi pusser opp stua på en helg, og vi ser på Reels som «rydder opp» et område på 20 sekunder.

Men hagene våre er ikke på TikTok (... i alle fall ikke frivillig 😂). Og for plantene kan et år være som et døgn er for oss. Med andre ord - hage er en langsiktig prosess, og det er nettopp dette langsiktige fokuset som hjelper deg med å skape en lettstelt og rimelig hage – på sikt.

Fordi - når du først skal bruke tid og penger på hagen, invester i planter og oppgaver som gir deg glede over tid.

Velg flerårige planter fremfor sommerblomster. Plant høstblomstrende stauder om våren, og sett vårblomstrende løk om høsten. Og inkluder flerårige vekster i kjøkkenhagen, sånn at du kan høste rikelig i årevis uten veldig krevende arbeid.

Når du jobber med hagen på den måten over tid, vil hagen sakte - men sikkert – fylles opp med planter som gir deg «instant glede» fra dag til dag i form av at noen planter er i blomst, noen står i knopp, noen selvsådde planter spirer, og noe annet er i ferd med å visne ned.

Alt med sin ynde og sin sjarm, enten det er planter i bed, krukker eller i kjøkkenhagen.

Jobber du langsiktig med hagen din? Hvis ikke - har du lyst til å lære mer om hvordan du jobber langsiktig med hagen din? Da skal du klikke på linken og sjekke ut intensivkurset vi har et påsketilbud på akkurat nå.

HANNES HAGEVETTREGEL NR 6: Det er ingen skam å ta pauser!

Åh, denne ELSKER jeg!! Den henger sammen med regel nr 3 som handler om at hagen er en forlengelse av huset – ikke bare av husarbeidet.

For jeg mener pausene kanskje er det aller, aller, aller viktigste i hagen 🥰🌱☀️💚

Pauser for å slappe av.
Pauser for å lukke øynene, og kjenne solen varme i kinnene.
Pauser for å observere blomsterstilkene som vaier i vinden.
Pauser for å høre humla suse.
Pauser for å se barn eller barnebarn leke på gresset.
Pauser for å ta en kaffekopp sammen med naboen.
Pauser for å spise jordbær rett fra kjøkkenhagen.
Pauser for å ...

Skjønner du – det er dette som for meg er selve hagelivet.

Er du flink til å ta pauser?

P.S: Hvis roen til å ta pauser forstyrres av at du føler deg overveldet over alt du må gjøre i hagen før du kan slappe av, kan det være at påsketilbudet på Intensivkurspakken er noe for deg. Klikk på linken og kom i gang med å skape den hagen du drømmer om - og som du kan glede deg til å ta pauser i.

Å ta en velfortjent pause i solen er noe av det jeg elsker mest ved hagelivet (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

HANNES HAGEVETTREGEL NR 7: Dyrk hagegleden!

I årets siste fjellvettregel-inspirerte hagetips avslutter jeg med mitt favoritt-uttrykk; Dyrk hagegleden!

Inspirasjon til dette tipset fikk jeg fra min barndomsvenninne Margit. Hun er også en hageglad person, og hun stilte meg spørsmålet om hvorfor det heter "hagearbeid"? Hvorfor ikke hageoppdagelse, hagegøy eller hagetøys?

Og hun har helt rett. For det er nettopp det jeg også mener hagelivet handler om. Å være på oppdagelse, å ha det gøy, tulle og tøyse, leke og lære. Kanskje kan alt dette oppsummeres i ett ord; Hageglede?

For når du bevisst fokuserer på de tingene som gir deg glede, føles det ikke som arbeid. Sånn som luking er for meg 😂🤣🌿

Å luke er en av mine favorittoppgaver i hagen 😂🤣🌿 (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Jeg synes luking er en meditativ oppgave, og hvis jeg samtidig får ryddet et større område - sånn som jeg nå holder på med i kjøkkenhagen - da går jeg enda mer inn i boblen og timene fyker av sted.

Det er det jeg mener med hageglede. Å finne de tingene som gir deg glede å holde på med, og "å dyrke" dem til å skape det uterommet som du og familien din elsker å bruke.

Er du enig i det? Kan hageglede være et dekkende alternativ til ordet "hagearbeid"? Eller har du et bedre ord? Og hva gir deg størst glede i hagen?

Med det avslutter jeg mine hagevettregler for denne gang, men lover å komme med flere gode tips utover våren. For jeg tar for tiden jordkurset til dr. Elaine Ingham ved Soil Food Web School, og gleder meg stort til å dele ny kunnskap og aha-opplevelser om denne fantastiske naturen vi har i hagene våre 😍🪱🐝🐞

P.S.: Og hvis du har lyst å dyrke hagegleden ytterligere, har vi altså påsketilbud på vår mest populære kurspakke. Klikk på linken og les mer.

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.