Evaluering av årets sesong - del 2
Oct 11, 2024I ukens blogginnlegg fortsetter jeg evalueringen av årets sesong, men denne gangen skal jeg dele litt andre perspektiver enn de klassiske gjøremålene.
For jeg elsker hagelivet, men ser at enkelte sider ved det lett kan øke stressnivået hvis man ikke opplever å lykkes med de prosjektene man setter i gang. Derfor har jeg delt dette blogginnlegget i to, hvor jeg først beskriver noen utfordringer og deretter evaluerer hvilke ting som gir meg ro og glede.
Dette snakker jeg om i ukens podkastepisode som du kan lytte til her:
Utfordringer
Det er spesielt tre utfordringer som jeg synes har blitt tydeligere med årene, men som jeg ikke lenger lar meg stresse så mye av fordi jeg har funnet en trygghet i min tilnærming til hage.
1. Hage som prestasjonsarena
En av de tingene jeg opplever for tiden, er opplevelsen av at hage har blitt en «prestasjonsarena». Det kommer naturligvis av flere ting, men både sosiale medier og hageTV-serier som skaper «fiks ferdige hager» på få dager, bidrar etter mitt skjønn til å skape et prestasjonsfokus også ute i hagen.
For det er så lett å få følelsen av at «alle andre» er så flinke, «alle andre» får modne grønnsaker tidligere enn meg, de får større avlinger, rikere blomstring, og grønnere plener.
Da er det viktig å minne seg på at «alle andre» ikke finnes. Vi er alle enkeltpersoner som lykkes med noe og lærer av noe annet. Så det jeg har lykkes med i år, er det ikke sikkert at du syntes var viktig i det hele tatt. Derfor er det umulig for deg å sammenligne deg med meg eller andre. Men når vi blir bevisste på hva vi ønsker å oppnå i løpet av en sesong, kan vi velge å la oss inspirere av andre slik at vi tar valg som gjennom sesongen fører oss ett eller flere steg videre mot det vi ønsker å oppnå.
Og den prestasjonslisten legges kun av deg – på den høyden som du bestemmer deg for.
I år har jorddekke vært min hovedoppgave nummer 1 - over alt i hagen. Dette vil gi gode resultater over tid, men gir ikke "Insta-vennlige"-skrytebilder (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
2. «Fear of missing out»
Et annet stressmoment er "fear of missing out" – eller FOMO som det forkortes til. Ettersom hagelivet har naturlige sesonger, er dette en velkjent følelse for mange av oss hageeiere. Og spesielt som nybegynner kan det virke som du alltid henger heseblesende etter.
Det jeg imidlertid opplever som en utfordring i dag, i forhold til da jeg fikk meg hage for første gang, er at hagesentre og nettbutikker i stadig økende grad bruker denne «mekanismen» aktivt i markedsføring av sine produkter.
Derfor føles det som at det er så mye jeg hele tiden må kjøpe for at jeg som hageeier skal lykkes. Men den illusjonen har jeg for lengst kvittet meg med, fordi min erfaring er at planter som kjøpes på impuls ofte ikke gir deg det resultatet du håpet på. Og hvis du ikke vet hvor plantene skal være, hvilken funksjon de skal ha i hagen i tillegg bare til å være vakre og fargerike, da er min påstand at du sparer deg selv for både tid og penger ved at du lager en plan først – og kun kjøper de plantene som du har behov for i din hage.
Hvis du ikke vet hvor du skal ha plantene, mener jeg du sparer deg selv for både tid og penger ved å unngå hagesentrenes og nettbutikkenes "løp-og-kjøp-før-det-blir-tomt"-kampanjer (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
Det er nettopp dette vi går gjennom i den gratis 5-dagers utfordringen som vi har laget dette året, og som du kan melde deg på her. Hensikten med det gratis minikurset er å hjelpe deg til å løfte blikket fra enkeltvise planter og gjøremål, og se på hagen som helhet. Og når du gjør det – når du lager en helhetlig plan – det er også da det er enklere å jobbe stegvis mot den hagen du drømmer om, og du lar deg ikke lenger stresse av hagesentrenes «løp-og-kjøp»-tilbud.
3. Hagens synlighet
En siste ting som det er lett å la seg stresse av er hagens synlighet. Hvis hobbyen din er sying eller maling, kan du tillate deg å øve i ro og fred uten naboers og forbipasserendes nysgjerrige blikk. Men i hagen går dette ikke an.
Derfor er det fort gjort å la seg stresse av naboenes kommentarer, enten de er positive eller negative.
Men når du vet hva du vil, og du jobber stegvis mot din egen drømmehage, da er det lettere å la andre ha sine meninger – fordi du vet hvor du er i din prosess.
Det tar tid å skape det uterommet du drømmer om, og som nybegynner er det lett å la seg stresse av at det ikke "blir så fint" som du ønsker (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Tre ting som gir meg hageglede
Tidligere ble jeg veldig fort stresset av de utfordringene jeg nevnte over, men det gjør jeg ikke lenger. For jeg fokuserer på de tre tingene som gir meg hageglede, og lar alt annet være.
1. Fysisk aktivitet
For det første gir hagen meg en type fysisk aktivitet som passer meg perfekt, for jeg er ikke lenger så glad i organisert idrett, enten i form av lagspill (spilte tidligere basketball) eller å gå på treningssentre.
Men ute i hagen får jeg en god blanding av tunge, fysiske løft og meditative oppgaver som passer meg perfekt.
Jeg elsker de litt sakte oppgavene som for eksempel å beskjære og luke, noe som naturligvis kommer godt med når man har en hage på drøye 1,2 mål. Og med stor hage som var godt etablert da vi flyttet hit, er det mye materiale å jobbe med.
"En trillebår om dagen" gir mye organisk materiale til jordekke og kompostbingene, i tillegg til at hagen stelles gjennom sesongen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
2. Indre ro
Og når jeg er ute i hagen kjenner jeg på det forskning dokumenterer gang på gang - nemlig at hagearbeidet senker stressnivået og gir en god følelse i kroppen.
Dette kjenner jeg på hver eneste gang jeg er i hagen, og spesielt denne sesongen – etter både bokutgivelse, utfordringer med overvann i kjøkkenhagen og ukentlig videoproduksjon i medlemsportalen, gjør det godt å komme seg ut i hagen og bare være.
Da henter jeg frem en podkast jeg liker å lytte til, bestemmer meg for en enkel oppgave som tar meg og mitt hageprosjekt et steg videre, og lar alt annet bare være for en stund. Det gir meg en indre ro som jeg ikke finner andre steder, kanskje fordi naturen har nettopp den effekten på oss.
I Japan har de et ord for dette: "Shinrin-yoku". I følge Reidar Müller i boken Skogens historie betyr det «å bade i skogsluft». Og jeg tror det er akkurat det samme jeg opplever når jeg er i hagen.
Når kroppen gir beskjed om at det er på tide å slappe av, da er denne utesjeselongen en fantastisk plass for å lade batteriene (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
3. Kreativitet
Og når jeg får hentet meg inn igjen etter travle perioder, og jeg finner roen enten ute i hagen eller liggende på vår nye «utesjeselong» på verandaen, da våkner kreativiteten i meg igjen.
Det er da de gode ideene kommer, enten til nye prosjekter i hagen, inne i medlemsportalen vår, eller som denne podkasten. Og det var faktisk ideen til denne ukens tema som gjorde at jeg bestemte meg for å starte podkasten og gi den navnet «Hagedrømmen».
For en hagedrøm kan være så mangt, og jeg ønsker å inspirere deg til å se forbi de ytre stressfaktorene når du skal realisere din hagedrøm. Jeg håper du tar deg tid til å evaluere din hagesesong og se om du lett lar deg stresse av andres prestasjoner og hagesentrenes tilbud, eller om du jobber bevisst mot din egen hagedrøm.
Dette snakker jeg mer om i episoden som du kan høre her:
Jeg håper du liker ukens blogginnlegg og podkast-episode, og at du vil følge oss i sosiale medier. Du finner oss her:
Liker du vår tilnærming til hage? Da er kanskje dette noe for deg:
- Bli med på vår gratis 5-dagers utfordring hvor du lærer metoden som hjelper deg å stake ut kursen mot din egen drømmehage. Klikk her for å melde deg på.
- Bli med i vår medlemsportal, Hobbygartnerskolens Hageunivers, hvor du lærer hvordan du skaper den hagen du og familien drømmer om, på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig, og utfra din hages rammebetingelser – alt samlet på ett sted!