VELKOMMEN TIL

bloggen

Er du nybegynner i kjøkkenhagen?

Sep 24, 2017

Hyllebærene som henger saftige på trærne, er fristende både for folk og fugler. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Å børste støv av kjøkkenhagedrømmen

Drømmer du om en kjøkkenhage som bugner av frukt og bær, urter og grønnsaker fra tidlig vår til sen høst? Som du kanskje kan høste av om vinteren også? Da er vi to. For det er nettopp en sånn kjøkkenhage jeg også drømmer om. Og har drømt om ganske lenge faktisk. Men så kommer det alltid noe i veien som gjør at dagene går, sesongene forsvinner, og spiskammeret ikke fylles opp sånn som jeg hadde drømt om.

Men det skal det gjøres noe med nå. Derfor har vi satt i gang prosjekt ”Nybegynner i kjøkkenhagen”. Og i stedet for å gjøre kjøkkenhagen ferdig og kun vise det endelige resultatet, inviterer vi deg til å følge oss på denne reisen. En reise fra et gjengrodd villniss, til forhåpentligvis en kjøkkenhage rik på smakfulle vekster hele året.

Og jeg må jo bare innrømme det. Først som sist. At det er litt flaut. En nabo kommenterte her i sommer at hun syntes det var så herlig at ”sånne hagefolk” som oss hadde en så ”folkelig hage”. Jeg tok det som et kompliment, men synes likevel det er litt flaut å ikke ha klart å komme lenger enn som så. Men du kjenner deg kanskje igjen? Kanskje har du også deler av hagen som du ikke er spesielt stolt over? Uansett – du er herved invitert på en rundtur i det som skal bli vår herlige kjøkkenhage.

Vi har børstet støvet av kjøkkenhagedrømmen, og ser konturene av et innholdsrikt prosjekt. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland  

Drivhuset

Drivhuset er et sørgelig kapittel i år. Det har fungert mer som et Facebook-live studio enn drivhus, og det må vi gjøre noe med. Vel er det hyggelig å ha sendinger derfra når det er surt og kaldt ute, men jeg skal prioritere å få det ryddet og ”shinet” nå i høst, sånn at det er klart fra våren av. Jeg har faktisk en plan om å så ting der i vinter som får en pangstart til våren, for eksempel gulrøtter i krukke.

Drivhuset har ikke levd opp til sitt potensial denne sesongen, men det skal det gjøres noe med. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bærstien

Bærstien er vårt ”nyeste” hageprosjekt. Det er imidlertid allerede to år gammelt, for det var i planleggingen av dette feltet, idéen til onlinkursene i Hobbygartnerskolen ble "født”. Først som en serie hageartikler i Kristiansand Avis, deretter som innlegg på bloggen vår, før navnet ”Hobbygartnerskolen” dukket opp og bitene falt på plass. I de to årene som har fulgt, har kurskonseptet sakte men sikkert tatt form, parallelt med at ugresset har begynt å få skikkelig rotfeste igjen. Men nå skal flere bærbusker plantes. Ikke bare for å gi blåbær, tindved og bærkornell selskap, men også for å binde bærstien sammen med resten av kjøkkenhagen.

Det var på "bærstien" vi fikk idéen om onlinekursene til Hobbygartnerskolen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Klassisk kjøkkenhage

Den delen av kjøkkenhagen som kan karakteriseres som den klassiske, er den delen av hagen hvor tidligere eiere hadde sin urtehage. Vi ønsket imidlertid å ha mer enn bare krydderurter, og begynte ganske umiddelbart på ryddejobben. Vi gravde opp alt, renset jorden for ugress etter beste evne, forsøkte oss på en ren pallekarm-løsning, før vi endevendte alt og begynte på nytt.

I dag har vi en kombinasjon av tradisjonelle bed og pallekarmer, og er fornøyd med grunnstrukturen så langt. Nå skal jorden forbedres og bedene fylles med de vekstene vi ønsker å ha der.

Grunnarbeidet i kjøkkenhagen er gjort. Nå gjenstår bare å flytte vekk de plantene som ikke skal være der, og dyrke de vekstene vi ønsker oss i neste sesong. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hagens indrefilet

Men det jeg gleder meg mest til, er å få ryddet frem det jeg kaller kjøkkenhagens indrefilet. Da vi flyttet hit, rev vi det gamle drivhuset og satte opp et nytt. Vi ønsket at drivhuset skulle ha en sentral plass i hagen, og valgte derfor et hus vi syntes var vakkert å se på. Som en bonuseffekt har vi skapt et helt nytt mikroklima på baksiden av drivhuset. Her er det så varmt, lunt og solrikt, at rabarbraen som står der i dag blir en meter høy, og blomsterstilkene kiler oss i øret når vi går forbi. Det er virkelig en yndet plass for varmekjære vekster, og i løpet av høsten skal vi flytte rabarbraen, for så å gjøre plass til neste års chili- og tomatavling.

På den lune og solrike plassen bak drivhuset går rabarbraen fort i blomst og vokser seg like høy som oss. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Arbeidsplass

Det siste jeg vil nevne er en skikkelig arbeidsplass. Jeg har det inne i drivhuset, men ikke utendørs. Utendørs har jeg stått litt her og litt der. Av og til i jordhaugen, andre ganger ute på gressplenen. Derfor planlegger jeg et stort arbeidsbord innunder frukttrærne. På varme, solrike sommerdager, bør du ikke plante om små stiklinger og annet i direkte sollys. Å få bladskyggen fra trærne er helt supert, og jeg gleder meg som en unge til jeg får laget et plantebord akkurat her. Men fordi dette er et så åpent sted i hagen, må jeg lage et bord som ikke bare fungerer som arbeidsbord, men som også passer visuelt inn i hagen og som tåler vær og vind.

Det er ikke vanskelig å se at hagens hobbygartner trenger et arbeidsbord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Og som ikke dette var nok, så har vi altså både frukttrær, bjørnebærvillnis, hylleblomsttrær, syrintre, og masse annet vi kan høste av fra hagen. Så jeg håper du vil være med på denne reisen og få inspirasjon til å komme i gang i din hage.

Velkommen inn i vår spiselige hage!

Et enslig knall oransje bær er årets "avling" på tindved-hekken. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bli med på en rundtur inn i vår kjøkkenhage. Se filmen her:

Kom i gang i kjøkkenhagen - last ned vårt oppgaveark

Trenger du litt hjelp til å komme i gang i egen kjøkkenhage? Klikk på linken og last ned vårt oppgaveark som hjelper deg å begynne planleggingen av egen kjøkkenhage.

Foto/film: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland

 

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.