VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

De nære forhold

Mar 14, 2017

Hvordan ser det egentlig ut etter at du har stått med rumpa i været og lukt så svetten siler? Etter at tilhengerlass på tilhengerlass med grener og røtter er kjørt vekk, og det nyerobrede landet er kommet til syne? Det er nå de klare fakta legges på bordet som vil være førende for om planene du hadde kan leve videre, eller om du må ta et nytt veivalg. For uansett hvilke gode idéer du hadde, vil jordsmonnet, lysforholdene og jordas fuktighet være sentrale for det endelige resultatet. 

En bloggsak som denne kan naturligvis ikke gå veldig i dybden på alle disse feltene, men de fleste av oss kunne lettet vår arbeidsmengde og skånet vår lommebok hvis vi tenkte gjennom dette i forkant, i stedet for å bli «blendet» av blomsterfloret når vi står i butikken.

Jorden

Jorden er det mest sentrale elementet. Det er her plantene henter vann og mineraler, røttene beskyttes mot kulde og varme, og det er i jorden det yrer av liv når milliarder av sopper, bakterier og andre mikroorganismer knasker seg gjennom hagens eget avfall og omdanner det til ny næring for plantene. Under det levende og næringsrike organiske jordlaget, finner du mineraljorden. Den kan inneholde både stein, sand eller leire, og holder ulikt på både vann og næring. Ulike planter trives i ulik type jord, og det er derfor det er viktig å bli kjent med forholdene på stedet før du handler plantene. Og for å bli kjent med din hage er det viktig at du vet hva som befinner seg under det øverste brune jordlaget, og hvor tykt dette er. For det er først da du vet hvilke tiltak du skal sette inn for å oppnå det du ønsker i hagen, enten det er grønnsakshage eller blomsterbed.

Forer du mikroorganismene i jorda med godt organisk materiale, har du tatt et langt steg mot en sunn og frisk hage.

Lyset

Lyset er energikilden som setter i gang fotosyntesen, denne livsvikte prosessen for alle grønne planter. Det er den som gjør at planten produserer sin egen næring, ved å ta opp karbondioksid fra luften, og vann og mineraler fra jorden. Likevel har ulike planter opp gjennom tiden tilpasset seg til å tåle og utnytte forskjellige lysforhold. Dette kan vi hageeiere utnytte ved å observere lysnivået i hagen vår og ved å stille noen sentrale spørsmål; Er det mye lys? Er det morgensol? Kveldssol? Flekkete skygge fra trærne rundt? Eller ligger området i full skygge store deler av dagen?

Hvor mange timer lys har du i hagen? Og hvor har du lys? Jo mer du hensyntar de grunnleggende forholdene når du skal kjøpe planter, jo større sjanse har du for å lykkes med en frodig hage. 

Vannet

Fuktighet er den siste av de tre viktigste elementene. Ikke bare trenger planten vann til fotosyntesen, men mye vann avgis naturlig gjennom vær- og føreforhold. Mye sollys og sterk vind er med på at vann fordamper fra plantene, i tillegg til at store trær og busker er tørste sjeler. På lik linje som med lys og jord, har de ulike plantene funnet måter å tilpasse seg ulike nivåer med fuktighet på, og vi kan spare tid og penger på å velge planter som passer klimaet i våre hager.

Plantene bruker store mengder vann, både for å regulere temperaturen i plantene, men også til selve fotosyntesen.

Evalueringens tid

Som tidligere nevnt er jorden i vår «hule» relativt bra. Og da skvallerkålen etter beste evne var fjernet og uønskede grener på trær og busker klippet tilbake, stod vi igjen med ren, brun jord. For det meste god jord, men noen steder var det bare et tynt lag jord før røttene til nevnte trær og busker bredte seg ut i et tett nettverk. Det sier seg nesten selv at det er lite lys i en «hule». Men, når området endelig var ryddet, var det nesten ingen «hule» igjen. Vi hadde fjernet flere store busker og kuttet en del grener, noe som plutselig ga ganske godt lys. I alle fall på deler av området og deler av dagen. Når vi så på fuktighet derimot, så sleit vi. For uansett kompostjord på deler av området og bedre lys enn forventet på andre, så er hele arealet omgitt av relativt store trær og busker. Som var tørste. Og som har grener og et bladverk som fungerer delvis som tak over arealet. Derfor er det lite vann som treffer bakken, og det vannet som treffer, suger de allerede tilstedeværende røttene fort opp.

Med andre ord; deler av området er tørt og solrikt med lite jord og mye røtter, mens andre deler er tørt men relativt skyggefullt og med god jord. I neste uke setter jeg fokus på plantenes egenskaper, og forholder jeg meg til våre nye observasjoner når jeg skal velge ut planter, vil jeg i mye større grad lykkes på første forsøk, enn hvis jeg bare går rett i butikken og velger det jeg synes ser pent ut.

Så – bli med – kanskje får du inspirasjon til din egen hage.

Tips til egen hage:

  • Vurder mikroklimaet i egen hage. Hvordan er jordforholdene på det stedet du har ryddet? Og lysforholdene? Er det fuktig eller tørt der? Denne bevisstgjøringsprosessen gjør deg bedre i stand til å finne planter som trives under de vekstvilkårene du har i hagen. Og når plantene trives, da blir de store og frodige. Og du får en vakker hage.
  • Finn også ut hvilken herdighetssone hagen din ligger i. Det gjør du enkelt ved å gå inn på Hageselskapet klimasonekart

 

Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland/Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.