VELKOMMEN TIL

bloggen

Hva er JAS-beskjæring og hvorfor beskjære nå?

Jun 18, 2019

JAS-beskjæring, eller sommerbeskjæring som det også kan kalles, fungerer godt på trær og busker som ikke skal bli så veldig mye større. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sommeren står for døren, og selv om vi går inn i ferietid for mange, er det likevel mange ting du kan gjøre i hagen din. Blant annet å beskjære busker og trær. Du har kanskje hørt om JAS-beskjæring, men vet verken hva det er eller hva det betyr for hagen din? Da er dette blogginnlegget for deg.

Hva er JAS-beskjæring?

”JAS” betyr helt enkelt juli, august og september. Eller hele perioden fra midt- til sensommer. Og det er en strålende periode for beskjæring. På denne tiden er plantene i full vekst og de tetter sårene sine raskt. Det gjør at de er mindre utsatte for sopp og andre sykdommer, i tillegg til at det er lett å forme trær og busker fine mens de fremdeles er fulle av blader.

Fjern grener som står for tett inntil hverandre mens de er tynne og enkle å fjerne. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

JAS- eller vinterbeskjæring?

Men skal man ikke egentlig beskjære på senvinteren? Ikke nødvendigvis. Flere og flere tar nå til orde for at dette har like mye med gammel vane å gjøre, som at det er det eneste rette. Senvinteren var nemlig det tidspunktet gartnerne hadde tid til å beskjære. Og for oss som venter på våren med kriblende hagefingre, så er vinterbeskjæringen en av de oppgavene vi gleder oss over at vi kan begynne på.

Men hva skal man da velge? Vinter- eller JAS-beskjæring? Det er et godt spørsmål, og svaret avhenger mer av hva du vil oppnå med beskjæringen, enn av selve tidspunktet.

Sensommeren er en fin tid å stusse hekken på. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hva vil du oppnå med beskjæringen?

En plante er alltid i balanse over og under bakken. Veldig forenklet kan man si at planter vokser over bakken om våren, mens de vokser under bakken om sommeren og høsten. Det er denne balansen som er viktig å tenke på for deg som hageeier. Og det er denne balansen som hjelper deg å forstå om du skal beskjære på senvinteren eller om sommeren. 

Fjern det som er sykt og dødt. Det er lettere å se om sommeren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Vinterbeskjæring for økt tilvekst

Når du beskjærer om vinteren mens planten er i dvale, korter du inn på de bare grenene. Når våren kommer, skyter roten ut sevje for å fylle grenene med blader. Ettersom du har beskåret planten mens roten er like stor, har den færre grener å fordele all energien på. Det kompenserer planten med å sende ut nye skudd. Vinterbeskjæring øker altså tilvekst på nye grener og skudd fra år til år, og passer fint for unge trær du ønsker å stimulere til ny vekst. 

Senvinteren er beste tidspunkt for beskjæring hvis du ønsker å stimulere treet eller busken til å sette nye skudd. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sommerbeskjæring for redusert tilvekst

I motsetning til vinterbeskjæring, kan du benytte sommeren til å beskjære de store trærne som du ikke ønsker skal bli større. Når du beskjærer om sommeren, kutter du ned på bladmassen. Det er i bladene fotosyntesen skjer, den prosessen som produserer næring til rota. Dermed vil rota ikke vokse så mye denne sesongen, som igjen gjør at treet ikke får fullt så mye ny vekst til neste år. Sommerbeskjæring reduserer altså vekstomfanget fra år til år.

Du forynger store, gamle busker, ved å fjerne en eller flere av de eldste grenene helt fra bunnen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ta hensyn til bløderne

Men aldri en regel uten unntak. Og når det kommer til valg av beskjæringstidspunkt, må du ta hensyn til en ting til, nemlig bløderne. Bløderne er de plantene som ikke klarer å stenge såret hvis du beskjærer dem på senvinteren. Det gjør at når sevjen stiger om våren, renner den bare ut av det åpne såret, i stedet for å skyte ut i nye skudd og blader. Dermed mister disse plantene både verdifull energi og vekstkraft, i tillegg til at såret blir stående åpent lenge og danne grobunn for råte og soppsykdommer.  

De vanligste bløderne er bjørk, lønn og stenfrukttrærne, eller Prunus-familien. Det vil si plomme, kirsebær og morell for å nevne noen. Men det finnes flere, og hvis du vil ha en tilnærmet komplett oversikt, kan du laste ned vår PDF-fil over blødere i hagen.

Acer, eller lønn på norsk, er en av bløderne som skal beskjæres på denne tiden av året. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

LYST Å LÆRE MER OM BESKJÆRING? LES MER OM VÅRT INTENSIVE BESKJÆRINGSKURS HER!

Vi har også hatt en Facebook-live sending om dette temaet. Klikk på filmen under for å se den på YouTube.  

 

Film/foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.