Arkitektens syn på en hageplan
Nov 19, 2024Har du noen gang kjent på følelsen av at hagen blir et eneste stort "må-gjøre-prosjekt"? Klipping, luking, planting – listen blir bare lengre og lengre. Kanskje føler du til og med at du nesten mister kontakten med resten av familien fordi hagen tar så mye tid? Da kan en hageplan være det som skal til for å gjøre hagen til et fristed, ikke bare for deg som hageentusiast, men for alle rundt deg.
I denne episoden av podkasten "Hagedrømmen" har jeg fått med meg arkitekt Nina Klungsøyr, for å høre hennes tanker omkring hageplanlegging. Hva mener hun er viktig med denne planen, og hvorfor mener hun at planleggingsprosessen kan være nøkkelen til et uterom som både dekker behov, føles godt og er lett for hele familien å bruke?
Du kan høre episoden her:
En hageplan er mer enn en tegning
Ofte tenker vi på en hageplan som en tegning full av detaljerte instruksjoner og planter. Men for Nina handler hageplanlegging om mer enn hva slags trær og busker du skal plante. Hageplanlegging handler om hvordan du bruker hagen – hvordan hele familien kan finne sine steder å hvile, leke, spise, og bare være.
En god hageplan starter ikke med en planteliste; den starter med behov. Hvordan liker du og familien din å bruke hagen? Er det plass til barna til å leke? Har dere et stille hjørne for en ettermiddagskopp med kaffe? Hva med et solfylt sted for morgenkaffen, eller en skyggefull krok på varme sommerdager?
Når vi setter bruk og behov i fokus, blir hagen ikke bare en hobby, men et rom som lever og brukes året rundt.
Når du har avdekket familiens behov kan det være nyttig å plassere dem som ord utover tomten, sånn at du ser hvordan ulike deler av tomten kan utvikles for at hele familien skal ha glede av å bruke den (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
Tenk på hagen som et hjem utendørs
I hjemmene våre har vi ulike rom for ulike behov: et kjøkken til matlaging, et soverom til hvile, kanskje et lekerom eller en stue for sosiale sammenkomster. Hvorfor skulle ikke hagen fungere på samme måte? Tenk deg et utendørs «hjem» der du kan flytte aktivitetene ut når været tillater det. Kanskje kan du dele hagen opp i soner, så det blir plass til både lek, grilling, avslapning og hagearbeid.
En hageplan hjelper deg å se hagen fra fugleperspektivet – det gir deg en helhetlig visjon som kan utvikles over tid.
En hageplan hjelper deg med et fugleperspektiv på hvordan det vil kunne se ut, akkurat slik et dronebilde gjør når endringene er på plass (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
Hageplanlegging er en investering for livet
"Når jeg planlegger hage, liker jeg å tenke at vi skaper noe varig", sier Nina og forklarer at det å investere i en hageplan ikke bare er for denne sesongen eller for noen få blomsterbed – det er en investering for hele livet i huset og for de som skal bruke hagen, nå og i framtiden.
Hun påpeker også hvor viktig fleksibilitet er, for våre behov endrer seg gjennom livet. Kanskje er barna små nå og trenger et stort lekeområde, men om noen år kan det samme området være perfekt til en urtehage eller en rolig lesekrok. Fleksibilitet i planen gjør at hagen kan vokse med dere og tilpasse seg nye behov.
Å skape en hage som har fleksibilitet er viktig. Kanskje kan plassen trampolinen står på når barna er små, i fremtiden brukes til å sette et drivhus? (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto)
Start skisseprosessen selv
En hageplan trenger ikke å være komplisert. Nina anbefaler at du selv starter med å lage noen skisser. Tegn opp hvor solen treffer på ulike tider av dagen, marker hvilke områder som er skjermet for vind, og tenk over hvordan du vil bevege deg rundt i hagen. Dette gir deg en grunnleggende oversikt som kan være et godt utgangspunkt om du en dag skulle ønske profesjonell hjelp.
Enkle skisser kan også gi en større forståelse for hva som vil fungere best for deg og din familie. Du trenger ikke vite alt – begynn i det små og se hva som føles riktig. Å planlegge hagen gir deg kontroll, men også frihet til å se mulighetene og justere underveis.
Skaff deg noen notatbøker som du kan skisse i. Husk at skissene kan være veldig enkle - sånn som Ninas skisser er her - for de skal i første omgang kun hjelpe deg til å huske tanke og ideer (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).
Hageplanlegging som et fellesskapsprosjekt
Når du involverer hele familien i planleggingen, skaper du eierskap. Barn, partner, og til og med venner som ofte er på besøk, kan få et ord med i laget. Hva drømmer de om? Et lekeområde, en liten urtehage eller kanskje bare en plass å slappe av i fred? Når alle føler seg hørt, blir hagen et sted dere skaper sammen – et sted der alle kan finne noe de liker.
Å skape rom i hagen som hele familien har lyst til å bruke, skaper også engasjement til å være med når sonen skal etableres. Som denne koselige sitteplassen i kolonihagen til Sally-Ann Vestad (Foto: Sally-Ann Vestad)
Hvordan komme i gang?
Å planlegge en hage kan virke overveldende, men det trenger ikke være komplisert. Her er noen steg som kan hjelpe deg i gang:
- Sett deg ned og definer behovene dine: Hvem skal bruke hagen, og hva skal den brukes til?
- Lag en enkel skisse: Markér soner for lek, avslapning, matlaging og andre aktiviteter.
- Tenk på fremtiden: Vil behovene dine endre seg om noen år? Planlegg for fleksibilitet.
- Vurder profesjonell hjelp om nødvendig: Om du trenger en helhetlig hageplan som kan brukes over tid, kan en profesjonell arkitekt eller hagedesigner være til stor hjelp.
- Start med én ting om gangen: Du trenger ikke å gjøre alt på en gang. Start med ett prosjekt av gangen og la hagen utvikle seg organisk.
- Å lage en hageplan er en måte å gi hagen en tydeligere rolle i livet ditt. Når behov og ønsker er tenkt inn fra start, vil hagen ikke lenger være et sted du må «jobbe» i, men heller et sted du gleder deg til å være.
Dette og mer til kan du høre i podkast-episoden med arkitekt Nina Klungsøyr fra Fin Strek:
Vil du lære mer om hageplanlegging?
Nina og jeg har laget et eget hageplankurs som hjelper deg med å strukturere dine drømmer og ønsker for hagen. Kursene våre, som både finnes i Hobbygartnerskolens Hageunivers og i Ninas medlemsgruppe, Klubb N, gir deg en praktisk innføring i hvordan du kan bygge din drømmehage. For deg som er interessert i mer veiledning og inspirasjon, vil vi også lansere en Masterclass på nyåret, der vi setter av tid til å dykke dypt ned i hver enkeltes hageprosjekt.
Er du klar til å ta det første steget mot en hage hele familien kan glede seg over? Bli med i kursene våre, eller sett deg opp på ventelisten for vår kommende Masterclass, og la oss hjelpe deg med å skape en hage der alle kan trives:
Les mer her: