VELKOMMEN TIL

bloggen

5 tips til hvordan lykkes med blomsterkasser

Mar 27, 2017

Det er en deilig tid vi er inne i nå. Lengre dager, lysere kvelder og fargene begynner å komme tilbake i hagen igjen. Men synes du det går litt sent? Da kan du jukse litt og lage flotte krukker og balkongkasser nå.

Nyt synet av vårens fargerike balkongkasser. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

1. Kjøp de plantene du liker

Gå på hagesenteret og kjøp de plantene du liker. Bruk gjerne en kombinasjon av ulike løkplanter, i tillegg til stemorsblomster. Hvorfor, skal jeg komme tilbake til, men først må du starte med grunnarbeidet. Hvis du gjør det grundig, vil det spare deg for mye jobb resten av sesongen.

2. Ikke slurv med grunnarbeidet

Jeg skal nå gi deg et tips som jeg selv sverger til, og som gir deg flotte krukker og verandakasser hele sesongen. Bruk sand i bunnen av krukkene dine og dropp markduken. Dette tipset lærte jeg da jeg jobbet på Randesund Hagesenter. Jeg har brukt det trofast siden, og kan varmt anbefale det videre.

Hvorfor? Jo, fordi sand er drenerende samtidig som det holder på fuktighet. Og det kan være akkurat den fuktigheten plantene dine trenger for å overleve en varm langhelg, når du ikke er hjemme til å passe på dem. Bruker du lecakuler i stedet, renner vannet tvers gjennom og røttene blir hengende i løse luften.

En annen fordel med å bruke sand i stedet for lecakuler, er at du slipper å bruke markduk. Markduken skal hindre at jorden raser ned i dreneringslaget, men dette skjer ikke når du bruker sand. Da kan du bare klappe den litt sammen og fylle på med jord.

3. Bruk god jord

Det kan ikke sies nok ganger, men bruk god jord til verandakassene dine. Jo bedre jord, jo flottere og frodigere planter får du. Spør på hagesenteret om de har torvfri jord. Torv er et naturmateriale, men plantene har det mye bedre i kompostjord laget på plantematerialer. Dessuten påpeker flere og flere miljøvernorganisasjoner at torv som graves ut fra norske myrer gir store klimagassutslipp.

Ha sand i bunnen, og fyll på med god kompostjord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

4. Plant tett

Når du har fylt krukkene eller verandakassene med sand og jord, setter du plantene utover. Først plasserer du de høye plantene, deretter de som er litt lavere. Til slutt dytter du ned så mange stemorsblomster du klarer. Det fine med stemorsblomstene er at de vokser seg fyldige utover sommeren. Pleier du dem vel kan de faktisk være fine helt frem til høsten. Når løkblomstene er avblomstret og bladverket begynner å visne, kan du erstatte dem med sommerblomster, og enkelt få vakre verandakasser også resten av sommeren.

Plassér plantene ut i kassen før du planter dem. Da er det lettere å se om det blir sånn som du vil ha det. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Plant tett, så får du en frodig verandakasse med en gang. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Vann godt til slutt

Til slutt fyller jeg på med jord der det er plass og gir det hele en klunk med vann. Løkplanter skal jo ikke ha så mye vann, men de kan godt få litt så de får etablert seg på sitt nye sted. Deretter er det bare å sette på kaffen og nyte synet av vårens fargerike krukker og kasser.

Når kassene er hengt opp på plass, gir du dem litt godt med vann. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.