VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

5 tips til anlegging av nytt blomsterbed

Aug 13, 2017

Klematis og forglemmegei i vakker ton-i-ton fargeharmoni. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

Visste du at sensommeren og tidlig høst er en suveren tid å anlegge nye blomsterbed på? Da er jorden fremdeles varm og nettene duggfriske, i motsetning til om våren når jorden er kald og nattefrost kan skade sarte planter. I tillegg gir høstplanting mindre arbeid til våren, du får mer for pengene på hagesentrene nå om høsten, og du kan sette ned vårens løkplanter samtidig som du planter både busker og stauder. 

Men for å få et vakkert og frodig blomsterbed, har vi fem helt konkrete tips til deg, og det hele starter med å velge fargeharmoni. 

1. Fargeharmoni

Når du skal velge planter til et bed, start med å velge en fargeharmoni. Enten du velger ton-i-ton-farger, eller to komplementære farger fra fargesirkelen, så blir bedet ditt vakrest om du har en bevisst tanke omkring farger. For selv om plantene blomstrer på ulike tider av sesongen, er det mange av dem som overlapper hverandre i tid. Og da er det mye vakrere når knoppene til den ene planten harmonerer fargemessig med de siste blomstene som står i fullt flor på den andre.  

Med sine vakre gulgrønne blomster, danner marikåpen en komplementær fargeharmoni sammen med kattemynten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

2. Blomstringstid

Etter at du har valgt fargeharmoni, begynn å se på blomstringstid. Velg planter som har ulik blomstringstid, sånn at du i samme bed får blomstring og farge fra tidlig vår til sen høst. Og har du ikke begynt å skrive planteønskeliste før, så anbefaler jeg deg å gjøre det nå. Finn frem et ark og notér ned de plantene du liker. Legg inn blomstringstid, farge, krav til lys, plantetype og evt. andre egenskaper. Etterhvert sitter du med en liste du kan plukke fra, som vil passe til vokseplassen, og med planter som vil avlaste hverandre med bugnende flor.

Mens scillaen står i fullt flor, begynner de vakre stilkene til peonen å skyte til værs i samme bed. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland  

Hvis du ikke har en egen planteønskeliste, kan du laste ned vår: 

Last med planteønskelisten her

3. Struktur/vekstform

Når du har kommet godt i gang med planteønskelisten din, og valgt deg ut noen planter som har samme fargeharmoni og overlapper hverandre i blomstringstid, er struktur og vekstform det neste punktet du bør vurdere. Er noen av plantene for like? I høyde, bredde eller vekstform? Når vi står på hagesentrene ser vi blomstene veldig tett på, men når vi sitter i hagen, opplever vi plantene gjerne på et par meters avstand. Hvis de blir for like, ”gror” de litt i hverandre. Så forsøk å finne planter som komplementerer, ikke kopierer, hverandre i struktur og vekstform. Noen lave, andre høye. Noen løk og stauder som visner ned om høsten, i tillegg til noen treaktige som gir form til hagen også om vinteren.

Roser gir ikke bare vakker blomstring i bedet, men har også treaktige grener som gir blomsterbedet struktur også om vinteren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

4. Bladfarger

Det fjerde tipset for å skape et vakkert blomsterbed, er å ta hensyn til bladene. Ikke bare fargene, men formene også. Noen blader er brede, andre er smale. Noen er store, andre er små. Og det er nettopp disse kontrastene, i tillegg til kontraster i farger, som er med på å gjøre et blomsterbed interessant. Dessuten er det bladene vi ser hele sesongen, mens blomstringen kommer og går.

Tenk kontraster også i bladformene, så får du et spennende og frodig blomsterbed. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland. 

5. Plant tett

Og når du først planter et bed, unn deg selv å plante tett. Da blir bedet mye raskere frodig enn om du skal vente til plantene har vokst seg store. I tillegg unngår du å luke så ofte, hvis det ikke er så mye bar jord mellom plantene. Og anlegger du blomsterbed om høsten, får du mye for pengene på hagesentrene.  

I tillegg til å få mye for pengene på hagesentrene om høsten, kan du samtidig få lagt ned løk samtidig som du etablerer blomsterbedet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.