Bli trygg på kompostering!

Å kompostere eget hageavfall på er en super måte å forbedre jorden på og tilføre næring i egen hage. I dette kurset lærer du grunnprinsippene i kompostering, hvordan de ulike metodene fungerer, samt hvordan du avdekker og løser enkle problemområder.

Har du lyst å bli tryggere på kompostering? Klikk her og meld deg på kurs i dag!

Synes du kompostering er vanskelig?

Kanskje har du prøvd deg litt frem på egenhånd, uten at du helt føler du lykkes. For når er egentlig komposten ferdig? Og hvordan vet du at den ikke er for sterk for plantene? Og hva gjør du hvis det lukter vondt? 

Det var der jeg var for mer enn 15 år siden da jeg prøvde meg på kompostering for første gang. Jeg var for lengst bitt av «hagebasillen», og hadde forsøkt meg en vinter med varmkompost. Vi delte kompostbingen med naboen, men uten klare retningslinjer for hvem som gjorde hva ble det hele mer ork enn glede.

Så jeg la komposteringen på hylla og tenkte at jeg fikk bruke kunstgjødsel som «alle andre». Helt til jeg begynte å jobbe for gartner Morten Bragdø på Randesund Hagesenter. Og det var så befriende å lære av Morten, fordi hans store læremester er naturen selv. Og da blir det hele så enkelt og ikke minst logisk.

Nå skjønner jeg plutselig hvorfor det er så viktig å jobbe med livet i hagen, fordi i naturen er alt i balanse. Nå skjønner jeg også hvorfor det er viktig å gjenbruke alle de naturlige materialene vi har i hagene våre, fordi dette bidrar til nettopp denne balansen. Og i denne tilnærmingen til hage ligger det en del sammenhenger; Sammenhengen mellom næringsrik jord og friske planter, mellom milliarder av mikroorganismer og en sunn og frisk hage, mellom frodige planter og summende medhjelpere. Og midt i denne balansen finner du organisk materiale, eller kompost som det også heter.

I Den Lille Kompostskolen har jeg oppsummert all min erfaring og kunnskap over syv leksjoner, slik at du skal slippe å bruke flere år på å lære det samme. I dette kurset tar jeg deg steg for steg fra hvorfor du som hageeier bør sette deg inn i de ulike metodene for kompostering, de to hovedprinsippene for kompostering, hvilke komposteringsmetoder du kan variere med, samt noen klassiske problemområder.

Hvis dette høres ut som noe for deg kan du lese mer om kurset nedover på siden.

Hilsen Hanne
Hobbygartnerskolen

 

"Hobbygartnerskolen har gjort at eg har gått fra å være ein litt usikker amatør i hagen, til å bli ein ein trygg og god hobbygartner."

Marianne H. Vik

Dette lærer du i kurset:

Leksjon 1 - Hvorfor kompostere

I denne leksjonen lærer du hva kompost er og hvorfor du skal kompostere ditt eget hage- og matavfall, slik at du skaper gode vekstvilkår i hagen din og får frodige planter, samtidig som du sparer både tid og penger.

Leksjon 2 - Hvordan kompostere?

I denne leksjonen lærer du de to klassiske hovedmetodene for kompostering, slik at du vet hvilket avfall du kan kompostere på hvilken måte og hvilke «ingredienser» som må til for at prosessen skal fungere optimalt.

Leksjon 3 - Varmkompost

I denne leksjonen lærer du hva som menes med varmkompost, hva som trengs av utstyr for å kompostere med denne metoden, samt hvordan du komposterer, slik at du får utnyttet matavfallet i egen husholdning til å skape næringsrik jord.

Leksjon 4 - Kaldkompost

I denne leksjonen lærer du hva som menes med kaldkompost, hva som trengs av utstyr for å kompostere med denne metoden, samt hvordan du komposterer, slik at du får utnyttet hageavfallet til å skape god jordforbedring.

Leksjon 5 - Bokashi

I denne leksjonen lærer du hva bokashikompost er og hva som er den store forskjellen mellom å kompostere matavfallet etter denne metoden og varmkomposteirng. Du lærer ogs å hva som som trengs av utstyr for å kompostere med denne metoden, samt slik at du skaper god og næringsrik jord av det matavfallet du har i husholdingen.

Leksjon 6: Løvkompost

Løvkompost er en form for kaldkompost, men du kan kan bruke dette for seg. I denne leksjonen lærer du hva som menes med løvkompost, hva som trengs av utstyr for å kompostere med denne metoden, samt hvordan du komposterer, slik at du får utnyttet hageavfallet til både jorddekke og -forbedring.

Leksjon 7: Problemløsning

I denne leksjonen lærer du hva du skal gjøre hvis du opplever problemer med komposten. Det kan enten være at den lukter, at du får maur eller fluer i den, eller andre ting. I denne leksjonen lærer du enkle metoder, slik at du raskt får løst de utfordringene du opplever.

"Hanne forklarer så enkelt og logisk at det er en fryd å høre på. Veldig inspirerende!"

Grete Nergaard, kursdeltager

Oppgaver til leksjonene

Sammen med leksjonene finner du oppgaver som du kan laste ned eller printe ut, og ta med ut i hagen. På den måten blir det enkelt å ta kunnskapen fra leksjonene direkte i bruk ute i hagen. 

I tillegg finner du ved enkelte av leksjonene nedlastbart støttemateriell som hjelper deg å gå fra å være usikker til å bli trygg på beskjæring. 

"Sannheten" om kompostering

Mange synes kompostering er vanskelig og engster seg for å gjøre noe galt. Men det er ikke så mye som kan gå galt, for sannheten er at alt materiale du har i hagen din før eller siden vil omdannes til næring. Helt naturlig. Men med litt kunnskap kan du fremskynde prosessen, slik at du får super næringsrik og jordforbedrende kompost til hagen din.

Hvordan fungerer kurset?

Den Lille Kompostskolen er et digitalt hagekurs. Alle leksjonene ligger tilgjengelig inne i den kursplattformen vi bruker som heter "Kajabi". 

Når du melder deg på kurset får du en e-post med link til innlogging. Her bruker du den e-postadressen og det passordet du oppga ved påmelding.

Det eneste du trenger for å se leksjonene er en digital enhet (PC, nettbrett, telefon) og et wifi (evt. 4G-linje). Oppgavene og støttearkene kan du enten printe ut eller laste dem ned på din digitale enhet.

Du har tilgang til kurset i et år, og du kan se leksjonene og gjøre oppgavene akkurat når det passer deg. 

MELD DEG PÅ I DAG!

"Det er et lærerikt og lettfattelig kurs, og jeg liker at jeg kan gå tilbake på emner og se gjennom videoene på nytt"

Ann Kjerstin Dybvik, kursdeltager

Dette passer for deg som:

  • ... har hus med stor hage og som synes du har mye hageavfall du aldri får brukt opp.
  • ... har forsøkt å lære deg om kompostering, men som synes det er vanskelig å vite hvilke metoder som finnes og hvilke som passer for deg.
  • ... har lyst på grunnleggende kunnskap om kompostering, slik at du blir trygg på at du gjør det riktig.
  • ... har lyst å skape en frodig hage med planter som er sunne og friske fordi de står i god og næringsrik jord.

Dette passer ikke for deg som:

  • ... mener du kan nok om kompostering og ikke ønsker å lære noe nytt.
  • ... synes alt som har med kompostering å gjøre er tidkrevende og kjedelig.
  • ... synes det høres overveldende og detaljert ut.
  • ... ikke er opptatt av å lære hvordan du kan få mer ut av hagen din ved å lære hvordan du kan gjenbruke hagens ressurser.

"Jeg har fått en ny og dypere hageglede etter at jeg fant dere"

Tone Thorstensen, kursdeltager

Om oss

Grunnleggerne av Hobbygartnerskolen er Hanne og Erling Slyngstad-Hægeland. I tillegg til å grave i egen hage og fordype seg i det hun kommer over av hagefaglige kilder, har Hanne to års erfaring fra Randesund Hagesenter i Kristiansand. Erling har 30 års fartstid som fotojournalist, blant annet 15 år i Dagbladet. Sammen driver de nettbutikken "Fruen fra Haven" og onlinekursene som går under navnet "Hobbygartnerskolen".

"Hagekurset til Hobbygartnerskolen har blitt mitt nye oppslagsverk når jeg trenger tips og råd"

Nina Bakken Bye, kursdeltager

Bli trygg på kompostering med Hobbygartnerskolens eget kompostkurs!

kr 599,-

  • Syv leksjoner med over en hel times innhold.
  • Nedlastbare oppgaver tilpasset leksjonene, slik at du kan ta kunnskapen i bruk i din egen hage og lage ditt eget oppgavehefte.
  • Tilgang til kursportalen i et helt år, så du kan se videoene så mange ganger du vil. 

Det er ingen bindingstid og du har 14 dagers angrefrist etter Angrefristloven.

MELD DEG PÅ I DAG!

Kontakt oss

Er det noe du lurer på? Send oss en e-post, så svarer vi så fort vi kan!