24 HAGETIPS

Hobbygartnerskolens Julekalender 2023

Velkommen til årets julekalender i Hobbygartnerskolen. I år har Hanne Slyngstad-Hægeland fått med seg gartner Henriette Solum Pettersen, og frem mot jul vil de sammen dele 24 hagetips.

Scroll deg nedover på siden for å se årets kalender-sendinger. Vi håper du får glede av videoene og at du vil følge oss i førjulstiden.

1. desember

Velkommen til årets julekalender. I denne første kalenderluken snakker vi om viktigheten av å prioritere og sette av tid til hagen. Vi deler praktiske tips som vil hjelpe deg med å få mer gjort og unngår å komme på etterskudd. God fornøyelse!

 

2. desember

I dagens luke i Hobbygartnerskolens Julekalender snakker vi om spiretesten. Lær hvordan du tar spiretesten på gamle frø, og hvorfor dette vil hjelpe deg å spare penger når du til neste år skal i gang med dyrking av egne planter. God fornøyelse! 

 

3. desember

I dagens luke i Hobbygartnerskolens Julekalender snakker vi om Pinterest-testen. Lær hvordan du skaper din egen, personlige hagestil og hvordan dette hjelper deg både å spare tid og penger. God fornøyelse!

 

4. desember

I dagens luke i Hobbygartnerskolens Julekalender begynner vi å dyrke litt. Vi snakker om såjord, hvor enkelt du lager din egen allerede neste sesong, og vi viser deg hvordan vi sår basilikum. God fornøyelse!

 

5. desember 

I dagens luke i Hobbygartnerskolens Julekalender tar vi et dypdykk i hvordan du vanner de frøene du har sådd. Du lærer om flere måter å vanne på, både før og etter at de er sådd, og vi viser deg vår foretrukne metode som etterligner naturens egne prosesser, og som gir frøene optimal fuktighet for å spire og vokse. God fornøyelse!

 

6. desember

I dagens luke av Hobbygartnerskolens Julekalender på Facebook tar vi for oss nok en viktig faktor for suksessfull dyrking, nemlig temperatur! Vi snakker om varmekabler og varmematter, spirekasser, og forklarer hensikten med å bruke såkalte kapillærmatter eller håndklær under pottene. God fornøyelse!

 

7. desember

I dagens luke av Hobbygartnerskolens Julekalender tar vi turen inn i lysets spennende verden! Dette er den fjerde og siste av det vi kaller "trivselsbryterne", og er vesentlig for at plantene skal bli sunne, friske og sterke helt fra starten av. Vi forklarer hva det er som skjer hvis planten ikke får nok lys, og vi har tips til hva du skal vurdere når du investerer i vekstlys. God fornøyelse!

 

8. desember

I dagens julekalender-video tar vi en titt på frøene, og det har skjedd ting i spiretesten! Vi snakker om hvordan du kan organisere og oppbevare frøene dine på en smart måte. Og hvis du er interessert i å høste egne frø, forklarer vi også hvordan du kan gjøre det. God fornøyelse!

 

9. desember 

I dagens julekalendertips skal vi snakke om beskjæring og hvordan du bevisst kan velge sommer- eller vinterbeskjæring for å forme vakre busker og trær slik at de får den nyveksten som du ønsker. Vi nevner hvilke trær du ikke skal beskjære om vinteren. God fornøyelse!

 

10. desember

I dagens julekalender-video ser vi på de tre godkjente snittene som vi kaller "grunnloven" eller beskjæringsnøkkelen. Dette er snitt du kan bruke på alle typer busker og trær, og hjelper deg enten du skal fjerne en stor gren, kutte vekk en mindre gren, eller bare stramme inn på uønsket vekst. God fornøyelse!

 

11. desember

I dagens kalenderluke snakker vi om valg av tidspunkt for beskjæring i forhold til plantens blomstringstid. For når du har vår- eller høstblomstrende busker, er det dannelsen av blomsterknoppene som styrer valg av tidspunkt for beskjæring. Se videoen, så forklarer vi deg hvorfor. God fornøyelse!

 

12. desember

I dagens luke av Hobbygartnerskolens Julekalender skal vi snakke om en annen side av beskjæring, nemlig stiklinger! For når du beskjærer en plante, sitter du igjen med greiner og stilker som kan brukes til å lage nye planter. Og stiklinger er enkelt å lage, hvordan forklarer vi i dagens kalenderluke. God fornøyelse!

 

13. desember

I dagens kalenderluke  skal vi snakke om hvordan du kan skape en lettstelt hage som gir deg mer glede og mindre stress. For en lettstelt hage handler om å finne balansen mellom oppgaver og tid til å nyte. For noen kan det bety å sette av litt tid hver uke gjennom sesongen, mens for andre kan det være å luke og plante på en smart måte. Vi deler våre råd, tips og tanker, og håper du har glede av sendingen. God fornøyelse!

 

14. desember

I dagens kalenderluke skal vi snakke om lettstelte blomsterbed. For hvem har vel ikke gått i fellen med å kjøpe planter basert på utseendet alene, bare for å oppdage at de enten ikke trives, er krevende å stelle, eller at de ikke skaper den vakre helheten vi ønsker oss. I dagens sending har vi noen gode tips som vil hjelpe deg med å lage lettstelte bed som blomstrer år etter år. God fornøyelse!

 

15. desember

I dagens kalenderluke fortsetter vi å dele tips om den lettstelte hagen, men snakker om en plante som overhode ikke er lettstelt. Vi snakker altså om gressplenen, en plante som ser enkel ut, men som krever ekstra kjærlighet og omsorg for å bli så tett og fin som mange ønsker seg! Hvorfor forklarer vi i videoen. God fornøyelse!

 

16. desember

I dagens luke fortsetter vi å snakke om gresset, men hvordan du kan bruke gressavklipp til å forvandle hagen din til et frodig paradis gjennom å bruke det som jorddekke. Jordekke har flere fordeler, og hva det er forklarer vi i videoen. God fornøyelse!

 

17. desember

I dagens kalendervideo snakker vi om livet i jorda! For har du noen gang lurt på hvorfor det vokser og gror i skogen når ingen gjødsler der? Det er fordi naturen har sin egen gjødselprodusent, nemlig biologien i jorda. Og mer om dette får du altså i dagens video-luke i årets julekalender. God fornøyelse!

 

18. desember

I dagens kalenderluke tar vi turen over bakken og inn i insektenes fantastiske verden. Vi snakker om hvordan du kan skape en hage som ikke bare er vakker å se på, men også en oase for våre små insektvenner. Det handler om å tilrettelegge for dem og gi dem det de trenger. Og hvordan du kan gjøre det forklarer vi i dagens video. God fornøyelse!

 

19. desember

I dagens luke av årets julekalender deler vi noen viktige tanker om balansen mellom nyttedyr og skadedyr i hagene vår. Nyttedyrene er våre naturlige allierte, de som hjelper oss å opprettholde en harmonisk balanse når vi får besøk av skadedyr som for eksempel bladlus. Men hvordan dette henger sammen forklarer vi altså i dagens kalenderluke. God fornøyelse!

 

20. desember

I dagens kalenderluke snakker vi om de uønskede hagegjestene, nemlig brunsnegler, rådyr og jordrotter. Vi deler våre erfaringer og tips til hvordan du kan håndtere disse utfordrende hagebesøkene. Se sendingen for å få gode tips til hvordan du kan unngå eller redusere skader av disse dyrene. God fornøyelse!

 

21. desember

I dagens luke av julekalenderen deler vi tips om hvordan du kan vare på hagen din gjennom vinteren. For snøen er ikke bare vakker, den fungerer som en naturlig beskyttelse for de hardføre plantene våre. Det er barfrosten som er plantenes verste fiender, enten tidlig eller sent på sesongen. Og i dagens video har vi noen tips til hvordan du skal unngå skader på plantene når vårsolen dukker opp på nyåret. God fornøyelse!

 

22. desember

I dagens kalenderluke feirer vi vintersolverv, den magiske dagen hvor solen snur og dagene blir lengre igjen! Vi snakker også om noen kortdags- og langdagsplanter, og hvordan de "leser" lyset og temperaturen for å vite når det er riktig tid for blomstring. God fornøyelse!

 

23. desember

I dagens luke i julekalenderen deler vi et bærekraftig tips som gir nytt liv til juletreet. For etter at du har fjernet pynten kan du "demontere" treet innendørs ved å klippe av greinene og legge dem rett i en sekk som du bærer ut i hagen. For hva annet er et juletre enn gratis kompost på stamme? Vi snakker også litt om surjordsplanter og hvordan du lager sur jord selv etter naturens metode. God fornøyelse!

 

24. desember

I årets siste luke i Hobbygartnerskolens Julekalender deler vi tips og erfaringer fra årets spennende samdyrkings-prosjekter. Og som en ekstra julegave, trekker vi et års GRATIS medlemskap i vårt Hageunivers til en av dere som har fulgt kalenderen vår! Med dette ønsker vi alle en strålende jul og et spennende nytt år fylt med grønne opplevelser!