Din digitale hagekalender

Drømmer du om en hage som er ”på stell” hele året? Som du bare kan pusle med fra dag til dag, fordi du er ajour med alle de store oppgavene som skal gjøres? 

Med Hobbygartnerskolens Hagekalender får du ikke bare hjelp til å huske hva du skal gjøre når, men vi forklarer deg også hvordan du kan utføre de ulike oppgavene som gjøres i hagen fra sesong til sesong.

Lever du ut din egen hagedrøm?

Hvordan ser drømmesommeren din ut? Går du barbent i gresset mens du plukker blomster fra egensådde planter? Eller høster du egenproduserte urter og grønnsaker til dagens sommermiddag, mens ungene leker på gresset og katten strekker seg dovent i skyggen? Da er du ikke alene.

Vi er mange som drømmer om det late hagelivet, men så kommer vi oss aldri helt dit, fordi vi alltid henger et steg etter tidsskjemaet. Alt burde vært gjort i forrige uke, kanskje til og med i forrige måned. For vi klarer ikke helt å finne et system som gjør at vi husker hva vi skal gjøre når. Og langt mindre få det inn i kalenderen vår i forkant, sånn at vi rekker å få det gjort.

Når skal du gjøre hva?

Kan jeg klippe ned staudene om høsten? Og skal frukttrærne beskjæres om våren? Når skal jeg så sommerblomster? Og hvor ofte skal jeg gjødsle rosene?

Kjenner du deg igjen i disse spørsmålene? Da er vi to. For det var akkurat der jeg var for noen år tilbake, da jeg forsøkte å lage et system som gjorde hagehverdagen enklere.

Noen ting er det enkelt å huske på, mens andre gikk meg hus forbi. Jeg leste bøker og magasiner, spurte gartnere og andre hagekyndige, og begynte sakte men sikkert å lage meg en oversikt. Først i excel, deretter i andre verktøy, før jeg innså at det var et eget oppslagsverk jeg var i ferd med å lage. Og det er det som er utgangspunktet for Hobbygartnerskolens digitale hagekalender. 

Hagekalenderen

Vår digitale hagekalender går fra midtvinter til midtsommer og tilbake igjen. Via vår og høst. Ikke fordi det er noe galt å dele året inn i måneder, men fordi hagen vår ikke kan kalenderen. 

Men den er en mester i å tolke lys og temperatur. Og fordi landet vårt er så langstrakt, går hagene våre inn i sesongene i ulik takt. Oppgavene som bør utføres, vil gjøres på ulikt tidspunkt enten du bor nord eller sør i landet.

Det er derfor vi retter blikket mot sesongene hagene våre går gjennom, fremfor å fokusere på kalendermånedene. 

 

Midtvinter

Med snø, kulde og korte dager er det mange som tenker at det ikke er så mye å gjøre i hagen. Men litt er det likevel. Du kan begynne å så de tidligste sortene, mate fuglene, pynte opp inngangspartiet med lys og granbar, for ikke å snakke om å ta en sjekkrunde i hagen for å børste snø av busker og trær. For å nevne noe.

Sen vinter

Før snøen har sluppet taket helt, dukker de opp. De første tegnene på at våren nærmer seg. Snøklokkene og julerosen fra i fjor kjemper seg opp av snøen, og oppgavene i hagen begynner å ta seg opp. Fra beskjæring av busker og trær, til ompotting av inneplanter. I tillegg er det flere sorter som skal forkultiveres innendørs. For å nevne noe. 

Tidlig vår

Det er nå det begynner å bli moro. Fuglene synger, solen stråler og knoppene brister. Så fort det blir varmt i været står oppgavene i tur og orden. Fra prikling av småplanter til driving av sommerens knoller, rydde i eksisterende bed og planlegging av nye. For å nevne noe. 

Vår

Endelig. Den vakreste tiden på året. Når hagen begynner å bli grønn igjen, og dagene kjennes varme. Vårens vakre løkblomstring er i full gang og humlene har dukket frem igjen etter vinterdvalen. Dette er tiden for virkelig å rydde opp i hagen. Klippe ned visne stauder, plante busker og trær, og gjødsle. For å nevne noe. 

Sen vår

Mange steder i landet faller den sene våren sammen med vår nasjonaldag. Frukttrærne står i full blomst, og det er allerede mange ting du kan høste i hagen. Enten det er rabarbra, tidlige urter eller rett og slett syrin. For å nevne noe.

Tidlig sommer

Når jorden blir god og varm er det på tide å så og plante rett i jorden. Og ta barna med. Gjerne i kjøkkenhagen, for det er en større suksess enn mange tror. Dette er også tiden for å plante ut sommerblomster og stauder. For å nevne noe. 

Midtsommer

Det er sommer. Urtehagen bugner og bærene modnes. Hagen skal vannes, gresset klippes og det skal gjødsles i krukkene. Men så skal det også slappes av. Nytes og observeres. Soles og bades. For å nevne noe.

Sensommer

Dagene begynner å bli merkbart kortere, men de er fremdeles gode og varme. Blomstene bugner og kjøkkenhagen leverer i rikt monn. Dette er tiden for å begynne å sanke. Sylte og safte. Tørke og konservere. For å nevne noe. 

Tidlig høst

Visste du at høsten er den perfekte tiden å plante på? Det er fordi jorden er varm og dagene kjølige, i tillegg til at høstregnet holder hagen fuktig nok til at plantene rekker å etablere seg før frosten kommer. Så, hvis du ikke allerede har begynt, er dette tiden for å dele stauder, gå på salg på hagesentrene, eller flytte om på planter som ikke trives. For å nevne noe. 

Høst

Høst er løktid. Og det er bare å fråtse. For jo flere løk du legger om høsten, jo større blir blomstergleden til våren. Legg løk i bed og rabatter. Krukker og kar. I skråningen som tiner først om våren. Eller i den delen av plenen du ser fra stuevinduet. For å nevne noe.

Sen høst

Det er tid for å planlegge vinteren, og en av oppgavene er å sanke materialer til kranser og dekorasjoner. Andre oppgaver er å legge de siste løkene, og rydde hagen for siste rest av møbler og utstyr. For å nevne noe.

Tidlig vinter

Den tidlige vinteren preges av mørke. Dagene er blitt korte og kveldene lange. Da er det hyggelig at hagene våre kan dekoreres med lys og at stuene kan pyntes med egenproduserte juledekorasjoner. For å nevne noe.

Innhold i vår digitale Hagekalender

Månedlig inspirasjonsvideo

Hver sesong inneholder en inspirasjonsvideo med ting du kan gjøre i hagen din. Det er ikke alt du må gjøre, men videoene inneholder en kombinasjon av ting du bør huske på, og ting du kanskje ikke visste du kunne utføre i den perioden. 

Månedlig oppgavesett

I tillegg til inpspirasjonsvideoen med oppgaver du kan gjøre i inneværende sesong, får du også et sett oppgaveark du kan printe ut for å lage din helt personlige hagebok. Oppgavearkene inneholder blant annet: 

 • Blank ukesoversikt hvor du kan legge inn ukens oppgaver.
 • Såkalender som gjør det enklere for deg å holde oversikten over hva du sår når. 
 • Inspirasjonstavle til å lime inn bilder eller notere hva som har inspirert deg i inneværende måned.
 • Idétavle til å lime inn bilder eller notere hva du har lyst å prøve deg på i egen hage
 • Planteliste hvor du kan notere hvilke planter som er fine i inneværende sesong og som du vil skaffe til egen hage.

Månedlig sjekkliste

I tillegg får du en månedlig sjekkliste på e-post som kort oppsummerer de viktigste oppgavene i ukene fremover.

Sjekklisten består både av et felt med tips til hvilke oppgaver som skal gjøres i inneværende sesong. I tillegg til at den har et felt til dine notater, samt et eget felt for ting du kanskje ikke rakk i år, men som du bør huske på til neste år.

 Med denne sjekklisten får du enkelt oversikt over månedens oppgaver, sånn at du kan legge dem inn i din egen kalender og være sikker på at du får tingene gjort når de skal.

Dette er for deg som:

 • Ønsker en månedlig påminnelse om hva du skal gjøre i hagen når.
 • Trenger å få oppgavene inn i kalenderen for å få dem gjort.
 • Drømmer om å være ajour i hagen, men sliter med å holde oversikten over hvilke oppgaver som skal gjøres når.

Dette er ikke for deg som: 

 • Har full kontroll på hva du gjør når.
 • Ikke har tidspress når det kommer til gjøremål i hagen.
 • Ønsker å finne informasjon om dette på egenhånd.

MELD DEG PÅ

Vår digitale hagekalender er lagt opp som et medlemskap, fordi vi fyller på med innhold fra måned til måned. Det er ingen bindingstid, og du har alltid 14 dagers angrefrist på våre digitale produkter.

kr 49,-

PER MÅNED

12 moduler med sesongbaserte gjøremålsleksjoner

Månedlig inspirasjonsvideo, sjekklister og oppgavesett

Tilgang til en lukket Facebook-gruppe med ukentlige spørretimer

Egen hagekanal med alle våre FB-live sendinger

Månedlig e-post med inspirasjon til hagens oppgaver for neste måned

Tilgang til kalenderen så lenge du ønsker

MELD MEG PÅ